PSV trapt hoop AZ op titel de grond in met treffer in laatste seconde

De treffer van Matavz, hier op archiefbeeld, houdt PSV in elk geval in de race voor de tweede plek die de competitie voor de Eindhovenaren nog enigszins kan redden. Foto AFP

Een doelpunt van invaller Tim Matavz in de extra seconden van de blessuretijd heeft het uitzicht van AZ op de landstitel sterk vertroebeld. De 3-2 nederlaag in Eindhoven geeft lijstaanvoeder Ajax kans op vrij spel richting titelprolongatie en houdt voor PSV de deur naar Champions Leaguevoetbal open.

AZ heeft nu met 58 punten een achterstand van drie punten op Ajax. De Amsterdammers hebben nog een wedstrijd tegoed, morgen thuis tegen De Graafschap. Met nog vier wedstrijden te gaan, waaronder een bezoek aan Feyenoord, wordt het voor de Alkmaarders een hels karwei de rol van meest prominente bedreiging voor de koploper jager waar te maken.

Prachtgoal Altidore

De wedstrijd vanavond in het Philips Stadion begon met een redelijk vroege voorsprong van PSV. Na zeventien minuten scoorde Jeremain Lens enigszins gelukkig van afstand. Na nog geen tien minuten stond het alweer 1-1 omdat de thuisploeg, geheel in de stijl van dit seizoen, matig verdedigde en Jozy Altidore alle ruimte kreeg voor een prachtig schot:

http://youtu.be/QYd0Git2LPc

Nog voor rust kwam AZ zelfs op voorsprong toen PSV-jeugdproduct Roy Beerens zomaar kon aanleggen voor een evenmin onaaardige treffer die via de lat in het net spatte. Na rust konden de Eindhovenaren lange tijd nauwelijks echt dreiging vormen, maar een kwartier voor tijd werd Lens mooi vrijgespeeld door de talentvolle invaller Memphis Depay en tekende de oud-AZ-aanvaller voor de gelijkmaker.

PSV ging daarna op jacht naar de winst en was daar met pogingen van Zakaria Labyad tweemaal dichtbij. Ook Ola Toivonen had de 3-2 op de voet. Uiteindelijk was het in de extra tijd, die drie minuten bedroeg, Tim Matavz die na een wederom door doelman Esteban slecht verwerkt schot de winnende treffer kon binnenfrommelen:

http://youtu.be/BCpcqoBKJ9Y

AZ lijkt de landstitel dus uit het hoofd te kunnen zetten en de strijd om plek twee met PSV, Feyenoord en FC Twente aan te kunnen gaan. Die plaats op de ranglijst is belangrijk omdat die recht geeft op de voorronde van de Champions League en dat betekent kans op vele miljoenen aan startgeld en premies.