Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politiek

Proces-Bouterse pas verder na beoordeling amnestiewet

Het proces tegen de Surinaamse president Desi Bouterse over betrokkenheid bij de Decembermoorden is tot 11 mei geschorst. Gisteren zou de aanklager, auditeur militair Roy Elgin, eigenlijk de strafeis formuleren. Maar de amnestiewet die deze week is aangenomen, maakt dat volgens Elgin voorlopig onmogelijk. Door die omstreden wet zouden de verdachten van de moord op vijftien Surinamers op 8 december 1982 niet meer bestraft kunnen worden.

De rechters schorsten gisteren al na korte tijd de zitting, waarbij onder anderen de Amerikaanse ambassadeur en vertegenwoordigers van de Nederlandse ambassade en de Europese Unie aanwezig waren. Op 11 mei wordt besloten of en zo ja hoe het proces verder gaat. De aanklager wil dat de amnestiewet eerst getoetst wordt door een Constitutioneel Hof. Suriname heeft echter nog niet zo’n Hof. Uitgerekend de huidige regering heeft gezegd te streven naar de invoering ervan. Er is een commissie benoemd om die invoering voor te bereiden, maar het kan in principe jaren duren voordat het zover is.

De advocaten van hoofdverdachte Bouterse en enkele van de in totaal 24 overige verdachten pleitten er gisteren voor het proces te beëindigen. Door de amnestiewet zou het Openbaar Ministerie – in dit geval is dat de auditeur militair, omdat het om een krijgsraad gaat – niet ontvankelijk verklaard moeten worden. „Hoe pijnlijk de zaak ook is, wij moeten ons houden aan wet en recht. Er is nu een amnestiewet waar wij rekening mee moeten houden”, aldus advocaat Frank Truideman.

De krijgsraad zou, tegen het oordeel van aanklager Elgin in, ook kunnen besluiten zelf de rechtmatigheid van de amnestiewet te beoordelen. Tenslotte heeft de krijgsraad ook nog de mogelijkheid om zich niets van de nieuwe wet aan te trekken en het proces gewoon voort te zetten.

Wie niet schiet wordt afgemaakt:pagina 24-25