Parelvissers van de staat stuiten op een koopje

Beschermd groeien. Dat was het motto van levensverzekeraar Paerel, opgericht door de Amsterdamse beursbengel Jan Kluft. In de Quote 500 staat hij niet meer, en dat is begrijpelijk. De zaakjes lopen de laatste jaren wat minder. Eind vorig jaar verkocht hij zijn Paerel aan de genationaliseerde collega ASR. Dat ging niet van harte: de Amsterdamse levensverzekeraar zat diep in de problemen en moest gered worden.

De overnameprijs werd deze week bekend. Hij stond in het jaarverslag van verzekeraar ASR, de verzekeraar die door de overheid uit de boedel van Fortis getild werd. ASR betaalde 1 euro. Discreet industriebeleid van de overheid? De toezichthouders stemden allen verdraaid snel in met de acquisitie. En nog een voordeel van een overname van 1 euro: Brussel zal niet snel moeilijk doen. Banken en verzekeraars die door de staat worden ‘gesteund’ mogen niet te veel ondernemen van de Europese Commissie, omdat dit tot concurrentievervalsing leidt. Maar dat geldt natuurlijk niet voor zulke hondenfooien.

Bovendien, wie was er nog meer geïnteresseerd in Paerel? ASR nam 212 miljoen aan verplichtingen over, terwijl Paerel Leven maar 208 miljoen aan bezittingen had. Het verzekeraartje had daarom eigenlijk een negatieve waarde van 4 miljoen. Het betekent dat ASR op een overname van 1 euro, op papier 4 miljoen euro premie betaalt. Jawel, miljoenen goodwill! In de Nederlandse sector helpen we mekaar.

Jeroen Wester