Over de haag

George Komtnie

Het was maar een grapje: tijdens een Kamerdebat over Soedan stelde VVD-Kamerlid Han ten Broeke voor om George Clooney uit te nodigen. Misschien kon de Amerikaanse geëngageerde filmster in de Kamer komen vertellen over de misstanden aldaar? ‘VVD wil George Clooney spreken’, kopte het AD de volgende dag, bloedserieus. De reacties op het Binnenhof waren overweldigend, vertelt Ten Broeke: „Buitengewoon veel vrouwelijke Kamerleden, en ook een enkel mannelijk Kamerlid, hebben mij inmiddels laten weten reikhalzend uit te zien naar zijn komst.”

PVV-prematuurtje

Berichten in de media dat een Catshuisakkoord nabij is zijn „prematuur”, twittert Geert Wilders gisterochtend. „Weinig ‘Henk en Ingrid’”, zo becommentarieert Mark Rutte dat tijdens zijn wekelijkse persconferentie. Een journalist vraagt of prematuur een te moeilijk woord is? Rutte: „Voor de PVV wel.” Volgens hem zou „voorbarig” beter zijn voor de mensen.

Ambtswoning te koop

Haaksbergen, vrijstaande villa, 217 vierkante meter, sauna, dakterras. Prijs: 550.000 euro. Kopen? Burgemeester Karel Loohuis (PvdA) van Hoogeveen, die eerst in Haaksbergen woonde, zal verheugd zijn. Hij komt maar niet van de villa af en heeft al maanden dubbele woonlasten. De enige is hij niet. Vakblad Binnenlands Bestuur benaderde tien burgermeesters die een jaar geleden geïnstalleerd werden. Acht van hen hebben hun oude huis nog niet verkocht. De crisis spaart ook de burgervaders niet.

#schande

Ophef kan kort duren. Schande, vond NOS-journalist Dominique van der Heyde het, dat staatssecretaris Henk Bleker haar niet wilde vertellen of hij de Hedwigepolder onder water ging zetten. Hij had, volgens Van der Heyde, „‘exclusiviteit’ beloofd aan Frits Wester en PenW”. BNR had hetzelfde gehoord. Gelukkig kon premier Rutte haar op zijn wekelijkse persconferentie even later direct geruststellen. Bleker zou zijn plannen gewoon aan iedereen verkopen. En dat klopte: vrijdagavond om 19.26 uur werd de pers uitgenodigd om 19 minuten later op het ministerie tekst en uitleg te krijgen.

Wild nieuws

„Dit is een gezamenlijk persbericht van de ministeries van Economische Zaken en Buitenlandse Zaken”, staat boven een rondgemailde mededeling. Nogal wat mensen mee bezig geweest, dus. Wat deze ambtenaren allemaal willen vertellen? „Overheden niet in staat wereldproblemen op te lossen.” Dan weet u het even.