Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

OM onderzoekt verrijking Vestia

Een nieuwbouwproject van Vestia in Den Haag, 'De Zeemeeuw'. Foto NRC / Bas Czerwinski

Het Openbaar Ministerie doet strafrechtelijk onderzoek naar persoonlijke verrijking door de top van Vestia. Dat meldt NRC Handelsblad vanochtend op basis van betrouwbare bronnen rond de corporatie. Het gaat daarbij om zogeheten kickbacks (provisies) op de renteverzekeringen die Vestia op grote schaal heeft afgesloten. Die transacties zijn de woningcorporatie bijna fataal geworden.

Het strafrechtelijk onderzoek richt zich op de mogelijke betrokkenheid van onder meer oud-topman Erik S. en het hoofd van de treasury-afdeling van Vestia. Ook wordt onderzoek gedaan naar de rol van verschillende banken, onder meer ABN Amro en Deutsche Bank waarvan Vestia de meeste renteverzekeringen kocht.

Grootste woningcorporatie al maanden in ernstige financiële problemen

Vestia, de grootste woningcorporatie van Nederland (79.000 huurhuizen), raakte in nood door voor miljarden aan renteverzekeringen (derivaten) af te sluiten. In 2010 verdubbelde de omvang van de derivatenportefeuille in één jaar van vijf miljard naar tien miljard euro. Ook in de eerste helft van 2011 heeft Vestia voor enkele miljarden aan rentecontracten afgesloten.

Toen de rente tegen Vestia’s verwachting daalde in plaats van steeg, moest de corporatie meer onderpand aan banken betalen. Met noodleningen heeft Vestia in september 2011 en januari 2012 in totaal voor 1,6 miljard euro moeten bijstorten. Een paar honderd miljoen euro aan extra onderpand kon Vestia zelf betalen. Om uit de schulden te komen, heeft het bedrijf besloten vastgoed te verkopen en de huren voor nieuwe huurders te verhogen.

Justitie onderzoekt of top Vestia zelf verdiende aan transacties

Het OM onderzoekt nu of oud-topman Erik S. en treasurer Marcel de V. en anderen zelf verdiend hebben aan de financiële transacties. De 3,5 miljoen euro die S. bij zijn vertrek heeft meegekregen, leidde eerder tot maatschappelijke ophef. Kamerleden stelden vragen over de miljoenenvilla van S. op Bonaire. Met een eindsalaris van een half miljoen euro per jaar stond S. al jaren bekend als de best verdienende corporatiedirecteur van Nederland.

De twee interim-bestuurders en nieuwe commissarissen van Vestia laten forensisch onderzoek naar de affaire doen. Hieruit moet onder meer blijken of S. de 3,5 miljoen euro legaal heeft verkregen. Als er een vermoeden is van strafbare feiten, zal aangifte worden gedaan, heeft Vestia eerder verklaard. Het OM wil niet reageren, omdat het geen commentaar geeft op lopende onderzoeken. Ook Vestia geeft geen commentaar. ABN Amro zegt niet bekend te zijn met het onderzoek. Deutsche Bank was gisteravond niet bereikbaar.