Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

OM bevestigt onderzoek naar Vestia

Een nieuwbouwproject van Vestia in Den Haag. Foto NRC / Maurice Boyer

Het Openbaar Ministerie heeft vanochtend bevestigd dat er een strafrechtelijk onderzoek wordt gedaan naar fraude bij woningcorporatie Vestia. De twee verdachten zijn volgens betrouwbare bronnen Marcel de V., hoofd treasury bij Vestia, en een onbekende tussenhandelaar. Het OM verdenkt de verdachten van niet ambtelijke omkoping, witwassen en belastingfraude.

Marcel de V. is afgelopen dinsdag aangehouden en vrijdag door de rechter-commissaris voor twee weken in bewaring gesteld. De tussenhandelaar is nog niet aangehouden. Oud-directeur van Vestia Erik Staal is volgens het Openbaar Ministerie geen verdachte. Op de vraag of Staal verdachte is geweest in het onderzoek, geeft het OM geen commentaar. Ook bij de banken die bij het onderzoek betrokken zijn, waaronder ABN Amro en Deutsche Bank, zijn geen verdachten.

NRC Handelsblad berichtte vanochtend dat het OM een strafrechtelijk onderzoek doet naar Vestia. Er zijn verdenkingen van onder meer zogeheten kick-backs (provisies) op renteverzekeringen die Vestia op grote schaal heeft afgesloten. Deze derivatencontracten zijn Vestia bijna fataal geworden.

In het strafrechtelijk onderzoek, dat wordt uitgevoerd door de FIOD, zijn inmiddels meerdere doorzoekingen verricht. Ook is er beslag gelegd op bankrekeningen.

Vestia raakte in financiële problemen door afsluiten miljarden aan derivaten

Vestia, de grootste woningcorporatie van Nederland (79.000 huurhuizen), raakte in nood door voor miljarden aan renteverzekeringen (derivaten) af te sluiten. In 2010 verdubbelde de omvang van de derivatenportefeuille in één jaar van vijf miljard naar tien miljard euro. Ook in de eerste helft van 2011 heeft Vestia voor enkele miljarden aan rentecontracten afgesloten.

Toen de rente tegen Vestia’s verwachting daalde in plaats van steeg, moest de corporatie meer onderpand aan banken betalen. Met noodleningen heeft Vestia in september 2011 en januari 2012 in totaal voor 1,6 miljard euro moeten bijstorten. Een paar honderd miljoen euro aan extra onderpand kon Vestia zelf betalen. Om uit de schulden te komen, heeft het bedrijf besloten vastgoed te verkopen en de huren voor nieuwe huurders te verhogen.