Obama op top Amerika’s: legaliseren drugs niet het antwoord

De Brazilaanse president Dilma Rousseff (links) en Colombias Juan Manuel Santos luisteren hoe Obama de groeipotentie van de Amerikaanse economiën onder de aandacht brengt; een onderwerp waar hij in zijn eerste drie jaar als president weinig aandacht voor had. Foto Reuters / Kevin Lamarque

Barack Obama streek vandaag tegen de haren in van Latijns-Amerikaanse landen door te zeggen dat legalisering niet het antwoord is op illegaal drugsverkeer. De Amerikaanse president sprak op de tweedaagse top van de Amerika’s, waar regeringsleiders van de twee continenten spreken over regionale samenwerking.

De zesde top van de Amerika’s vindt dit weekend plaats in Colombia. Landen uit Midden- en Zuid-Amerika spreken steeds vaker over het terugdringen van drugscriminaliteit door middel van legalisatie. Diverse landen hebben te maken met dodelijk geweld tussen de diverse drugskartels.

Obama zei vandaag open te staan voor gesprekken over het legaliseren van drugs, maar niet te geloven dat het tot een akkoord zal komen tot de Verenigde Staten en de Latijns-Amerikaanse landen. Hij ziet de oplossing voor het tegengaan van drugskartels eerder in het creëren van samenlevingen gestoeld op sterke economieën, wetgeving en een goede infrastructuur om die wet te handhaven.

De Amerikaanse president vindt ook dat er een rol is weggelegd voor de landen waar veel drugs naartoe geëxporteerd wordt. Het is ook aan hun om die binnenlandse vraag terug te dringen. Obama stond verder alleen, met Canada, in het standpunt Cuba te blijven weren van de topontmoetingen van de Amerika’s. Hugo Chávez, sterk bekritiseerder van de VS, was afwezig vanwege gezondheidsproblemen.