Late goal Liverpool nekt aartsrivaal in strijd om finaleplek FA Cup

Luis Suárez passeert Everton-goalie Tim Howard en tekent voor de gelijkmaker. John Heitinga moet lijdzaam toekijken. Foto AFP / Glyn Kirk

Liverpool heeft ten koste van stadsgenoot Everton de finale van de FA Cup bereikt. Op het heilige gras van Wembley werd het 2-1 in het voordeel van de Reds. Na met 0-1 te hebben achtergestaan sleepten Luis Suárez en Andy Carroll, vlak voor tijd, een finaleplaats binnen.

Bij Liverpool zat Dirk Kuyt de hele wedstrijd op de bank, John Heitinga speelde de volle negentig minuten bij Everton. De wedstrijd werd voorafgegaan door een minuut stilte ter nagedachtenis van de slachtoffers van Hillsboroughramp. In het stadion van Sheffield Wednesday vonden op 15 april 1989 tijdens de halve finale van de FA Cup tussen Liverpool en Nottingham Forrest 96 Liverpool-supporters de dood.

Vijfde goal Jelavic in vijf wedstrijden

Na enkele kleine mogelijkheden aan beide kanten was het de Kroaat Nikica Jelavic die de Toffees op voorsprong bracht. Liverpool-verdedigers Daniel Agger een Jamie Carragher verzuimden om een bal het strafschopgebied uit te schieten, waarna de bal in de kluts voor de voeten van Jelavic viel. De spits schoot de bal koel binnen en tekende voor zijn vijfde goal in evenzoveel wedstrijden.

Een kwartier na rust zorgde Everton-verdediger Sylvain Distin ervoor dat Liverpool weer terug in de wedstrijd kon komen. De Fransman bood voormalig Ajacied Luis Suarez een vrije doorgang naar het doel door de bal veel te kort terug te spelen. Oog in oog met keeper Tim Howard tekende de Uruguayaan voor de 1-1:

Morgen strijden Chelsea en Spurs om ticket finale

De wedstrijd leek lange tijd op verlenging af te stevenen, maar miljoenenaankoop Carroll stak hier in de 87e minuut een stokje. De lange spits kopte een vrije trap van Bellamy achterwaarts binnen. Hierdoor kan Liverpool op 12 mei proberen voor de achtste keer in de clubhistorie de FA Cup te veroveren.

Morgen om 19.00 uur trappen Tottenham Hotspur en Chelsea af in de tweede halve finale. Liverpool won eerder dit seizoen al het tweede bekertoernooi van Engeland, de League Cup. In de competitie staat het achtste. Spurs en Chelsea zijn in de Premiership juist verwikkeld in een verhitte strijd om de vierde plaats die de deur openhoudt naar Champions Leaguevoetbal.