Kromowidjojo zwemt wereldtijd op 100 vrij

Met een wereldrecord in een badpak van textiel heeft zwemster Ranomi Kromowidjojo vrijdag in Eindhoven grote indruk gemaakt op het koningsnummer, de 100 meter vrije slag.

Met haar razendsnelle tijd van 52,75 seconden verpulverde de 21-jarige Groningse het Nederlands record van ploeggenoot en estafettecollega Marleen Veldhuis (53,17).

Kromowidjojo liet met haar prestatie tijdens de Swim Cup nadrukkelijk zien dat ze de grote vorm nadert die haar tijdens de Olympische Spelen in Londen aan een gouden medaille moet helpen, zoals ze al jaren ambieert. Ze haalde tijdens haar race 0,55 seconde af van haar persoonlijk record.

Kromowidjojo, die sinds 2008 in Eindhoven traint, is de eerste vrouw die in een zwempak van textiel sneller dan 53 seconden zwemt op de 100 meter vrij. De sprintster was vooral blij met haar snelle tweede baan over 50 meter. Dat geeft volgens haar aan dat ze over een „killersmentaliteit” beschikt, zei ze vrijdagavond tegenover de NOS. „Dat is een fijn gevoel. Dit is even een schreeuw naar de rest van de wereld. Het gaat om Londen, maar ik laat zien dat ik het nu al kan.” Dat Kromowidjojo nu in één klap de grote favoriet is voor olympisch goud deert haar niet, zei ze.

De pupil van succestrainer Jacco Verhaeren wordt alom gezien als een van de grote favorieten voor het olympisch goud op de 100 vrij, samen met onder anderen de Britse Francesca Halsall en de Zweedse Sarah Sjöström, die tot gisteren de snelste tijd van het seizoen had gezwommen. Sjöström stelde gisteren in Eindhoven enigszins teleur, al finishte zij nog altijd in 53,30.

Het officiële wereldrecord op de 100 vrij staat met 52,07 op naam van de Duitse Britta Steffen. Zij zwom die tijd in 2009 tijdens de WK in Rome in een prestatiebevorderend badpak van polyurethaan. Die supersnelle pakken, die onder meer het drijfvermogen van de zwemmers bevorderden, werden in 2010 verboden. Sindsdien worden de beste tijden in de zwemwereld vaak aangeduid als ‘textielrecords’.

Kromowidjojo zwemt in Londen haar tweede Spelen. In Peking won ze vier jaar geleden estafettegoud voor Nederland op de 4x100 meter vrij.