Kortkolom sport

Feyenoord terug in KNVB-categorie II

Rotterdam. Feyenoord staat niet langer onder curatele van de KNVB. De voetbalbond heeft de nummer vier van de eredivisie vanuit categorie I gepromoveerd naar de veiligere groep II, meldde de Rotterdamse club vrijdag. Feyenoord hoeft nu niet meer voor elke investering van boven de vijftigduizend euro toestemming te vragen aan de KNVB. De club loopt een half jaar voor op het oorspronkelijke plan waarin eind van dit jaar op promotie was ingezet. Het verlaten van de categorie van noodlijdende clubs betekent niet dat Feyenoord zijn beleid zal wijzigen, zegt algemeen directeur Eric Gudde. „De begrotingsdiscipline zullen we onverminderd handhaven. Dat is nodig omdat we nooit meer terug willen vallen naar categorie I en nu ook de laatste stappen naar volledige gezondmaking moeten zetten.” Feyenoord zal zich de komende tijd blijven richten op transfervrije spelers. (Novum)

NK wielrennen twee jaar in Kerkrade

Rotterdam. Het NK wielrennen wordt dit en volgend jaar in Kerkrade verreden. Dat heeft de wielerbond KNWU vrijdag bekendgemaakt. Het NK staat dit jaar op 23 en 24 juni op de agenda. Op zaterdag rijden de beloften en de vrouwen, op zondag strijden de mannen om de rood-wit-blauwe kampioenstrui. Vorig jaar werden Pim Ligthart, Marianne Vos en Ramon Sinkeldam in Ootmarsum kampioen. Het parcours in de Limburgse stad is 10,3 kilometer lang waarvan 3,2 klimkilometers. De renners moeten vier klimmetjes over met een gemiddeld stijgingspercentage van negen procent, maar uitschieters tot twintig procent. De mannen leggen het parcours 22 keer af, de vrouwen elf keer. Het NK tijdrijden wordt op woensdag 20 juni net als vorig jaar in Emmen verreden. (Novum)

Ajax-commissarissen nu formeel afgetreden

Rotterdam. De raad van commissarissen van Ajax, die nog bestond uit Johan Cruijff, Marjan Olfers en Edgar Davids, zou vannacht om middernacht zijn afgetreden. Dat kondigde de Amsterdamse club gisteren nabeurs aan. Daarmee is nu ook formeel een (vroegtijdig) einde gekomen aan de termijn van de drie overgebleven commissarissen. President-commissaris Steven ten Have en Paul Römer waren vorige maand al afgetreden na een conflict met Cruijff over directiebenoemingen. Deze week was het aftreden van de nog zittende drie al aangekondigd. Dat zou gebeuren op een door de bestuursraad van Ajax te bepalen tijdstip. De club wil op korte termijn de opvolgers bekendmaken. Genoemd worden oud-minister Hans Wijers (topman AkzoNobel), Leo van Wijk (oud-topman KLM) en oud-speler Theo van Duivenbode. (NRC)