Kortkolom binnenland

Syrië

Zes doden bij betoging, beraad over VN-missie

Beiroet. Bij protesten na het Vrijdagmiddaggebed in Syrië zijn zeker vijf betogers gedood, volgens oppositiebronnen. Het Syrische regime meldt dat er ook een legerofficier is gedood. Het verloop van de demonstraties gold als belangrijke test voor het staakt-het-vurenakkoord. Op het gemelde geweld na leek het rustig te blijven. De VS hebben een resolutie ingediend bij de VN-Veiligheidsraad om waarnemers te sturen die vrijdag behandeld zou moeten worden. Het was rond middernacht onduidelijk of dat nog ging lukken. Rusland is kritisch. (AP, Reuters)

Crisis Soedan

‘Leger Soedan rukt op naar oliestad Heglig’

Juba. Het leger van Soedan is begonnen aan een tegenoffensief tegen Zuid-Soedanese troepen bij het stadje Heglig. Dat meldde Soedanese regering vrijdagavond. Heglig, nabij het grootste olieveld van Soedan, werd eerder deze week ingenomen door Zuid-Soedanese troepen. Zuid-Soedan zei gisteren zich alleen terug te trekken uit de stad als zijn troepen worden verslagen. (Reuters)

Dunya & Desi

Acteur El Baoudi in Marokko gestorven

Rotterdam. De acteur Abdullah el Baoudi (25) is woensdag in Marokko overleden. Dat meldt de Toneelacademie in Maastricht, waar hij volgend jaar af zou studeren. „Het was een jongen bij wie je direct talent zag”, reageert een medewerker van Kemna Casting. De afgelopen jaren viel El Baoudi op met rollen in de televisieseries Dunya & Desi, Van Speijk, Deadline, De Co-assistent en Fok jou!. Ook speelde hij in de Carry Slee-verfilming Lover of Loser. (NRC)

Onderzoek

Te weinig hulp voor langdurig werklozen

Rotterdam. De overheid en de sociale partners doen te weinig om werknemers van de ene baan naar een volgende te begeleiden. Daardoor is de langdurige werkloosheid in Nederland hoog. Dat concludeert Irmgard Borghouts-Van de Pas, die volgende week promoveert aan de universiteit van Tilburg op een vergelijkend onderzoek naar ‘van werk naar werk’-trajecten in vijf Europese landen. De langdurige werkloosheid is tussen 2009 en 2011 „fors toegenomen” van 91.000 tot 139.000 mensen, maakte het CBS bekend.

Economie: pagina 12 en 13

Olympische Spelen

Anky en Salinero (18)

Rotterdam. Amazone Anky van Grunsven heeft zich met haar paard Salinero (18) ingeschreven voor het NK in Hoofddorp. Ze wil met haar succespaard de Olympische Spelen in Londen bereiken, deze zomer.

Sport: pagina 24