Kortkolom

Eerste divisie

FC Zwolle promoveert naar de eredivisie

Zwolle. FC Zwolle is vrijdagavond kampioen van de eerste divisie geworden en speelt dus volgend seizoen in de eredivisie. De ploeg van trainer Art Langeler kwam op eigen veld niet verder dan een gelijkspel tegen FC Eindhoven (0-0). Maar doordat naaste concurrent Sparta punten verspeelde bij Almere City (1-1) kon de kampioensschaal toch overhandigd worden aan Zwolle-aanvoerder Arne Slot. Met FC Zwolle krijgt de eredivisie opnieuw een club die zijn thuiswedstrijden op kunstgras speelt. Heracles en Excelsior, dat nog wel moet vrezen voor degradatie, zijn in het huidige seizoen de clubs op het hoogste niveau die op kunstgras spelen.

Staatsgreep

V-Raad veroordeelt coup Guinee-Bissau

New York. De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft vrijdag unaniem de militaire staatsgreep in Guinee-Bissau veroordeeld en geëist dat de regering van het land wordt hersteld. De Veiligheidsraad zei bezorgd te zijn over het welzijn van de president en de premier van het West-Afrikaanse land en drong er bij de coupplegers op aan hen onmiddellijk vrij te laten. De militairen verzetten zich volgens waarnemers tegen de geplande inkrimping van het leger van Guinee Bissau . (AP)

Dode

Man dood in liftschacht Haags bedrijfspand

Den Haag. In een liftschacht van een Haags bedrijfpand is vrijdagavond een dode man aangetroffen. Het is niet precies duidelijk wat er is gebeurd, meldt een woordvoerder van de politie. De politie is bezig met een onderzoek in het pand aan het Spaarneplein, dat door internetprovider Ziggo wordt gehuurd. De politie sluit een misdrijf nog niet uit, maar gaat uit van een ongeval. De identiteit van het slachtoffer is niet bekend. (Novum)

Egypte

Massaal protest tegen presidentskandidaat

Kairo. Tienduizenden Egyptenaren zijn vrijdag in de hoofdstad Kairo de straat op gegaan uit protest tegen het voornemen van generaal Omar Suleiman om zich kandidaat te stellen voor het presidentschap. Suleiman was chef van de inlichtingendienst onder president Mubarak. De demonstranten, vooral aanhangers van de fundamentalistische Moslimbroederschap, vrezen dat Suleiman zal proberen de oude orde te herstellen. Suleiman zegt zich uitsluitend in te willen zetten voor het herstel van orde en recht. (BBC)

Birma

Cameron schort sancties tegen Birma op

Rangoon. De Britse premier David Cameron wil de Europese economische sancties tegen Birma opschorten. Dat heeft hij vrijdag gezegd tijdens een bezoek aan het land. De EU buigt zich later deze maand over de sancties. Cameron is de eerste Britse premier die het land bezoekt sinds de onafhankelijkheid van Groot-Brittannië in 1948. Cameron zei gisteren een „signaal” te willen geven aan het regime, dat sinds enkele maanden voorzichtig en op kleine schaal democratische hervormingen doorvoert. (AP)