Kip met krokante broodsalsa en postelein

‘Groen eten’ kan heel aantrekkelijk zijn, zo blijkt uit de recepten in De groene garde. Yvette van Boven ontwierp bijvoorbeeld speciaal voor het boek een verrukkelijke avocadosoep met Oosterscheldekreeft – de avocado zal dan fairtrade biologisch moeten zijn en de Oosterscheldekreeft lokaal, en bovendien moet je die dan zelf op humane wijze doden. Als je wilt, is er altijd een groene weg.

Het boek is niet streng: af en toe een kipje mag best. Een blije kip uiteraard, met restjes oud brood zodat er geen voedselverspilling plaatsvindt. Dit recept is van Yolanda van der Jagt.

Kip met krokante broodsalsa en postelein

voor 4 personen

2 sneetjes liefst een beetje stevig oud brood

4 takjes basilicum

1,5 el kappertjes

1 teen knoflook

1 tl mosterd

4 el extra vierge olijfolie

4 kipfilets of 4 kippebouten

scheutje olie

300 g postelein

Verwarm de oven voor op 175 graden.

Snijd de korst van het brood, scheur het in stukjes en leg het op een bakplaat. Rooster het brood tot het lichtbruin en krokant is (een minuut of 6).

Hak de basilicum en de kappertjes fijn en doe in een kom. Knijp de teen knoflook daarboven uit, roer er de mosterd en de olijfolie door en proef op zout en peper.

Schep de broodstukjes door het kappertjesmengsel.

Bestrooi de kip met peper en zout en bak die in de olie gaar – filets zijn in een minuut of 8 wel gaar (ligt een beetje aan de dikte), bouten doen er wel 20 minuten over. Bak die met een deksel op de pan op laag vuur.

Was en droog de postelein en roerbak die kort tot de groente net geslonken is. Dien op met de kip en de broodsalsa.