Joe Eszterhas (Basic Instinct) vs. Mel Gibson (The Passion)

(FILES)US actor Mel Gibson poses during the photocall of "The Beaver" presented out of competiton at the 64th Cannes Film Festival in this May 18, 2011 file photo in Cannes. Oscar-winning director Mel Gibson was embroiled in a fresh anti-Semitism row April 12, 2012 after he was accused of shelving a movie about a famous Jewish revolt because he "hates Jews." The allegations from Hollywood screenwriter Joe Eszterhas came after studio Warner Bros announced it was putting on hold "The Maccabees," which Gibson had been penciled in to direct, because the film "lacked a sense of triumph." But Eszterhas, best known for writing the thrillers Jagged Edge and Basic Instinct, let rip at Gibson in a nine-page letter which accused the "Braveheart" star of pulling out because of alleged anti-Semitism. AFP PHOTO / VALERY HACHE
(FILES)US actor Mel Gibson poses during the photocall of "The Beaver" presented out of competiton at the 64th Cannes Film Festival in this May 18, 2011 file photo in Cannes. Oscar-winning director Mel Gibson was embroiled in a fresh anti-Semitism row April 12, 2012 after he was accused of shelving a movie about a famous Jewish revolt because he "hates Jews." The allegations from Hollywood screenwriter Joe Eszterhas came after studio Warner Bros announced it was putting on hold "The Maccabees," which Gibson had been penciled in to direct, because the film "lacked a sense of triumph." But Eszterhas, best known for writing the thrillers Jagged Edge and Basic Instinct, let rip at Gibson in a nine-page letter which accused the "Braveheart" star of pulling out because of alleged anti-Semitism. AFP PHOTO / VALERY HACHE AFP

Filmacteur/regisseur Mel Gibson (Mad Max, Braveheart, The Passion of the Christ) en scenarioschrijver Joe Eszterhas (Basic Instinct) branden elkaar deze week openlijk af over een film. Gibson heeft zich voorgenomen het leven van de joodse held Juda (of Jehuda) de Maccabeër te verfilmen. Hij kondigde de film aan als ‘de Joodse Braveheart’. Juda de Maccabeër is een historische figuur, een joodse priester die een succesvolle guerrilla tegen de Seleucidische overheersers in Judea voerde in de tweede eeuw voor Christus. Het joodse feest Chanoeka herdenkt jaarlijks zijn overwinningen.

Eszterhas schreef het scenario, leverde het in en hoorde vervolgens niets meer van Gibson.

Nadat Warner Bros. begin deze week had laten weten dat de filmmaatschappij het in 2011 begonnen filmproject The Maccabees heeft stilgelegd, schreef Joe Eszterhas een brief van negen kantjes aan Mel Gibson. Het online filmmagazine The Wrap publiceerde de brief.

In de brief werpt Eszterhas Gibson voor de voeten dat hij volgens hem „de smerigst mogelijke reden” heeft voor het stoppen van de film: „Jij haat Joden.” Hij verwijt Gibson met zoveel woorden dat hij een antisemiet is die over joden spreekt als ‘oven-dodgers’ (mensen die de oven hebben ontdoken). Hij voelt zich misbruikt want hij heeft de indruk dat het Gibson te doen is geweest om zijn reputatie op te vijzelen met hun samenwerking . Eszterhas schreef de scenario’s voor twee films waarin het antisemitisme uitdrukkelijk wordt veroordeeld: Betrayed en Music Box. Verder memoreert Eszterhas hoe Gibson zich liet ontvallen dat hij met hulp van deze film Joden tot Christenen wilde bekeren.

Mel Gibson staat als antisemiet te boek sinds zijn film The Passion of the Christ (2004). In 2006 sloeg hij antisemitische taal uit tegen de agenten die hem arresteerden voor rijden onder invloed.

Volgens Gibsons persagent zijn Eszterhas’ aantijgingen verzinsels; Warner Bros. en hij willen The Maccabees wel maken, maar niet met het ondermaatse script van Eszterhas. Eszterhas zou gewoon gefrustreerd zijn omdat hij afgewezen werd.

Gisteren mengde ook het Simon Wiesenthal Center, een joodse mensenrechtenorganisatie, zich in de strijd. Dat wil niet dat Gibson de film The Maccabees maakt, omdat dat een belediging voor joden zou zijn.