Iran en wereldleiders plannen vervolg nucleair overleg

Het nucleaire topoverleg tussen Iran en zes wereldmachten is beëindigd. EU-buitenlandchef Catherine Ashton zegt dat de gesprekken “nuttig en constructief” zijn geweest. Op 23 mei wordt er in Bagdad verder gepraat.

De nieuw geplande afspraak duidt erop dat de dialoog inderdaad uitzicht biedt op een voor beide partijen aanvaardbare oplossing. Onderwerp van gesprek was het omstreden nucleaire programma van Iran. Het was voor het eerst in meer dan een jaar tijd dat Iran openstond voor een dergelijk overleg.

Ashton zei na afloop dat er een beweging wordt gemaakt richting een duurzame dialoog. Daarbij zal stap voor stap te werk worden gegaan, lichtte ze toe. De Iraanse hoofdonderhandelaar Saeed Jalili beaamde dat vandaag vooruitgang was geboekt. “We zijn het niet overal over eens, maar belangrijker waren de punten waar we het wel over eens zijn.”

Eerder vandaag werd al duidelijk dat de opening van de gesprekken positief was verlopen. Berichten over een direct gesprek tussen Iran en de Verenigde Staten, twee landen die al ruim dertig jaar niet met elkaar praten, werd tegengesproken.