'Ik ben niet van het ellebogenwerk'

Daan de Vries (39) studeerde werktuigbouwkunde, werkte bij adviesbureau Bain & Company, maar verliet het bedrijfsleven om te werken bij UTZ, een keurmerk voor duurzame producten. „Positieve veranderingen, daar doe ik het voor.”

Amsterdam 4-4-2012 Levenslessen: Daan de Vries van Utz Foto NRC H'Blad Maurice Boyer
Amsterdam 4-4-2012 Levenslessen: Daan de Vries van Utz Foto NRC H'Blad Maurice Boyer

Wereldverbeteraar

„De behoefte om de wereld te verbeteren, zat er al vroeg in. Als kind las ik de National Geographic en Grasduinen. Maar dat ging over. Op mijn zestiende was ik meer geïnteresseerd in brommers. Ik ging werktuigbouwkunde studeren en ik studeerde af bij Shell. Dat was in de tijd van de Brent Spar en de protesten van de Ogoni in Nigeria. Er was toen veel discussie bij het bedrijf over duurzaamheid. Ik begon mijn loopbaan bij adviesbureau Bain & Company. Ik heb er veel geleerd en hard gewerkt, maar ik vroeg me op een gegeven moment wel af voor wie ik het allemaal deed. Ik ben toen een MBA gaan doen in Frankrijk en hield me daar weer bezig met duurzaamheid. Toen wist ik dat ik definitief die richting op wilde. Na wat omzwervingen ben ik terechtgekomen bij UTZ Certified, een keurmerk voor duurzame producten. Ik zoek de juiste partners in Azië, Latijns-Amerika en Afrika en moet ervoor zorgen dat er voldoende aanvoer is van duurzame koffie, thee en cacao. Ik heb voor duurzaamheid gekozen, omdat ik bezieling wil geven aan mijn leven. Ik wil er niet op mijn tachtigste achterkomen dat ik niks heb gedaan om de wereld te verbeteren.”

Ambitie

„Ik vind mezelf wel ambitieus, ik kan heel gedreven aan iets werken. Maar ik ben niet van het ellebogenwerk. Mijn ambitie is om dingen ten goede te veranderen in de wereld. Omdat dat nodig is en omdat veranderingen nieuwe inzichten geven. Ik hoop mee te maken dat in Nederland het overgrote deel van de consumptiegoederen duurzaam is gemaakt. Ik denk dat dat haalbaar is. Grote bedrijven als Ahold en Unilever hebben al uitgesproken dat ze helemaal willen overstappen op duurzame productie.”

Succes

„Ik ervaar succes als ik anderen positieve dingen hoor zeggen over iets waarin ik een rol heb gehad. Zeker als dat boeren of lokale organisaties zijn. Bijvoorbeeld dat ze nu meer verdienen, gezondere werkomstandigheden hebben of landbouwmiddelen verstandiger gebruiken. Voor die positieve veranderingen doe ik het allemaal.”

Geld

„Geld is belangrijk, zeker voor een organisatie als UTZ, want het maakt veel mogelijk. Maar ook in je persoonlijke leven is het lekker als je niet te veel over geld hoeft na te denken. In het bedrijfsleven zou ik veel meer kunnen verdienen. Ik zeg ook niet dat ik nooit meer naar het bedrijfsleven terugkeer, maar het zal altijd met duurzaamheid te maken hebben.”

Balans tussen werk en privé

„Die is niet altijd optimaal, ook al werk ik 90 procent. Door de reizen die ik maak, ben ik soms langere tijd van huis. Verder is het soms lastig om te stoppen met werken, omdat mijn baan zo leuk is. Ik moet dat beter afbakenen.”

Leermoment

„Ik vroeg ooit aan de directeur van een internationaal houtbedrijf of hij niet vond dat hij duurzamer moest werken. Hij zei: ‘Nee’. Dat was een openbaring voor mij. Er zijn dus mensen die duurzaamheid níét belangrijk vinden en er niet mee bezig zijn.”

In een volgend leven...

„Ik zou graag meerdere volgende levens willen hebben. Maar in mijn eerstvolgende leven wil ik iets doen met bosbouw. Na mijn afstuderen heb ik drie weken voor de Stichting Tropenbos in het oerwoud in Colombia gezeten. Daar heb ik onderzocht of dorpen in de jungle iets konden met zonne-energie. Aanpakken, dicht bij de natuur, dat trekt me aan.”

Friederike de Raat