Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Geopolitiek

Hoge Raad: VN kunnen niet worden gedaagd

De Verenigde Naties kunnen niet voor de Nederlandse rechter worden gedaagd. Dat heeft de Hoge Raad vrijdag bepaald. De Moeders van Srebrenica wilden de VN en de Nederlandse staat aanklagen omdat ze vinden dat ze de verplichting om de moslimenclave Srebrenica te beschermen niet zijn nagekomen. Ondanks de status van ‘veilig gebied’ konden de soldaten van Dutchbat op 11 juli 1995 niet voorkomen dat Bosnisch-Servische troepen de moslimenclave veroverden. Daarna werden 8.000 moslims vermoord. Nederland en de VN hadden volgens de moeders te weinig gedaan om de achtduizend moslimmannen in de Bosnische enclave te beschermen.

Het gerechtshof in Den Haag bepaalde twee jaar geleden dat de immuniteit van de VN absoluut is. Daarop stapten de advocaten van de moeders naar de Hoge Raad.

De hoogste rechter van Nederland neemt de conclusie van het hof over. „De VN kunnen niet worden gedaagd voor enig nationaal gerecht.” De zaak die de moeders wilden aanspannen tegen de VN is door de uitspraak gestopt. De zaak tegen de Nederlandse staat kan wel doorgaan.

De Moeders van Srebrenica wenden zich nu tot het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg. „Een van de Europese grondrechten is het recht op effectieve rechtsbescherming”, zegt advocaat Marco Gerritsen. Daarna kunnen zij nog naar het Europees Hof in Luxemburg. Gerritsens collega Axel Hagedorn bestreed eerder in de rechtszaal dat de VN absolute immuniteit bezitten en daarmee de enige organisatie in de wereld zouden zijn die volstrekt boven de wet staat.