Hasta la vista, 'slimme' Democraat

Met enige regelmaat is er in de Verenigde Staten gedoe over de intelligentie van Democraten versus die van Republikeinen. Democraten zouden gemiddeld intelligenter zijn, volgens onderzoek – progressieven in het algemeen, trouwens. Eerder dit jaar beschreven Canadese psychologen nog in Psychological Science dat mensen die rond hun tiende levensjaar lager scoorden op intelligentietests, rond hun dertigste racistischer zijn. Kwam vooral door hun conservatieve denkbeelden, toonden de psychologen aan.

Aan deze toch al zo ruziebevorderende onderzoekslijn is nu weer een nieuw element toegevoegd. In de nieuwe editie van Human Nature laat een team van Australische, Amerikaanse en Britse gedragswetenschappers zien dat veel Hollywoodacteurs politiek links zijn, behalve de gespierde actiehelden: die zijn gemiddeld juist rechts.

De onderzoekers leiden hun onderzoek breed in. Ze halen onze jagende en verzamelende voorouders er maar weer eens bij en betogen dat mannen met een gespierd bovenlichaam in die tijd sterk in het voordeel waren. En hoewel lichamelijk geweld in die tijd vaker voorkwam dan nu, schrijven ze, is het nog steeds zo dat fysiek sterke mannen van die types zijn die graag hun wil aan anderen opleggen. En dat rijke gespierde mannen weinig moeten hebben van herverdeling van inkomens. Zij kunnen toch ook voor zichzelf zorgen? Gespierde mannen zijn ook meer pro-oorlog dan magere.

En dan komt het onderzoek: 49 studenten en universiteitsmedewerkers mochten bekende Hollywoodacteurs noemen in de genres comedy, drama en actie. Van de 80 acteurs die meer dan eens per genre werden genoemd werd de politieke oriëntatie afgeleid uit publieke uitspraken of gedrag. Bij 19 lukte dat niet. Van de 61 resterende acteurs waren er 47 links en 14 rechts. Maar in de subgroep van actiehelden – onvermeld blijft hoe groot die was – was ruim de helft rechts. Bijvoorbeeld Arnold ‘Hasta la vista, baby’ Schwarzenegger. En Clint Eastwood, een pro-homohuwelijk, anti-oorlogs-Republikein. En de politiek rechtse acteurs waren ook gemiddeld 6 cm langer dan de linkse. Kortom: republikeinen? Domme spierbundels. Democraten? Slimme krielkipjes. Maar er resten nog vragen genoeg. Wat stemden die 19 , wat acteerden ze? Werd Nicholas Cage rechtser toen hij gespierder werd? Hoe goed is dit onderzoek eigenlijk? Ellen de Bruin