Goed nieuws vanaf Zuidpool: twee keer zoveel keizerpinguïns als gedacht

Foto Reuters / Martin Passingham

Met behulp van satelliettechnologie heeft een groep Amerikaanse, Britse en Australische onderzoekers het aantal keizerspinguïns op Antarctica nauwkeurig proberen te tellen. De verrassende conclusie: er zijn op de Zuidpool twee keer zoveel keizerspinguïns als werd aangenomen.

Vanuit de ruimte maakten de onderzoekers foto’s met zeer hoge resolutie van de verschillende kolonies pinguïns die ze wisten te traceren en zo telden de wetenschappers ongeveer 600.000 keizerspinguïns op Antarctica. De techniek maakt het volgens Peter Fretwell van de organisatie British Antarctic Survey mogelijk ieder jaar een nauwkeurige meting uit te voeren naar het aantal pinguïns en zo goed te beoordelen hoe gezond de populatie op de Zuidpool is. Ook is het volgens hem in het kader van de klimaatdiscussie van groot belang dat nu duidelijk hoeveel pinguïns er precies op Antarctica zijn.

Nog even wat feitjes uit het onderzoek: de wetenschappers telden 595.000 pinguïns in plaats van de 270.000 tot 350.000 die ze hadden verwacht. De honderdduizenden pinguïns werden geteld in 44 verschillende kolonies, waarvan er zeven nog niet eerder ontdekt waren. Onderzoekster Michelle LaRue noemt de tellingen op de site van de BBC “een enorme stap vooruit in de Antarctische ecologie”.

Bekijk hieronder een fragment over keizerspinguïns in de beroemde BBC-natuurdocumentaireserie Earth: