‘Geen nucleair onderonsje onderhandelaars Iran en VS’

Saeed Jalili (links) werd vanochtend door de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Ahmet Davutoglu welkom geheten bij de top in Istanbul. Foto AP / Tolga Adanali

Iran ontkent dat zijn belangrijkste onderhandelaar met de Verenigde Staten gaat praten over nucleaire kwesties. Het Iraanse persbureau ISNA beweerde dat de Amerikanen een verzoek hiertoe geaccepteerd zagen.

Reuters meldt dat de zelfverklaard onafhankelijke nieuwsdienst Fars uit Iran de geplande ontmoeting ontkent. Saeed Jalili, hoofdonderhandelaar over nucleaire zaken, heeft helemaal geen uitnodiging tot een dialoog met de Amerikanen geaccepteerd, aldus de bron.

Delegaties van beide landen zijn vandaag aanwezig in Istanbul waar zes wereldmachten met Iran praten over het nucleaire programma van de islamitische republiek. Fars doet het bericht van ISNA af als een mediacampagne tegen de Iraanse delegatie. Ook diplomaten die betrokken zijn bij het topoverleg trekken het bericht in twijfel, aldus Reuters.

‘Tweede onderhandelingsronde in verschiet’

AP meldt dat de onderhandelaars van Iran en zes grote mogendheden vandaag wel degelijk vooruitgang hebben geboekt in de besprekingen. Voorbarig optimisme is onverstandig, waarschuwde een diplomaat, die ongenoemd wil blijven omdat hij uit de school klapt. Maar door de toenadering gesprekken hebben bewerkstelligd, zou een tweede onderhandelingsronde in het verschiet liggen.

De eerste besprekingen in vijftien maanden tijd tussen hoge Iraanse functionarissen en vertegenwoordigers van zes wereldmachten kenden vanochtend een “constructieve atmosfeer”. Na de lunch gingen de deelnemers uiteen om in koppels van twee verder te praten. Waarnemers volgen nauwlettend of ook de Verenigde Staten en Iran elkaar onder vier ogen treffen. Zo’n zeldzaam onderonsje zou wijzen op verdere dooi in hun tot dusver ijzige onderlinge betrekkingen.

UPDATE 18.51 uur: De ISNA meldt nu aan Reuters dat er inderdaad geen overleg komt tussen beide landen die al meer dan dertig jaar geen direct contact meer hebben met elkaar. Amerikaanse diplomaten waren niet beschikbaar voor commentaar.