Fles van formaat

Als wijnschrijver benader ik wijnen die gepresenteerd worden in al te nadrukkelijke emballage met de nodige argwaan. Zo vaak tref ik wijnen zonder inhoud in flessen die leeg al bijna een kilo wegen. Met klatergouden medailles op de borst geprikt. En met schouders zo breed als Yuri van Gelder in zijn beste dagen. Wat was het daarom een prettige verrassing om na het ontkurken van de kathedraal die ‘Solus’ 2009 huisvestte, een beschaafde en oprechte Corbières aan te treffen. Indrukwekkend zonder pocherig te worden. En met een brede afdronk. Een stilleven van zwart en rood fruit, even besproeid met de plantenspuit door een koesterende groentejuwelier. Ziehier een Corbières die zijn fles kan velen.

Château de Caraguilhes ‘Solus’ 2009, 17,99 euro

Bythegrapeshop.nl

(Correctie: het proefdoosje met biologisch-dynamische wijn van Vinoblesse, besproken in NRC Lux van vorige week, kost helaas 135 euro, in plaats van de vermelde 35 euro.)