Twente slikt gelijkmaker in extremis, Feyenoord en Heerenveen winnen

Jordy Clasie (links) en John Guidetti, hier op archiefbeeld, namen vanavond beiden een Feyenoord-treffer voor hun rekening. Foto NRC / Bas Czwerwinski

FC Twente wist vanavond weer niet te winnen. In de slotseconde incasseerden de Enschedeërs de 2-2 van NAC. Feyenoord houdt de druk vol op AZ, Twente en PSV na een eenvoudige 3-0 thuiszege op stadsgenoot Excelsior. In Nijmegen boekte Sc Heerenveen een merkwaardige avond door een 2-0 achterstand na rust om te buigen in een zege: 2-4.

De ploeg van Steve McClaren speelde slecht voetbal tegen de nummer vijftien van de Eredivisie. NAC kwam tien minuten na rust dan ook op voorsprong in de Grolsch Veste via Alex Schalk. Een opleving van Luuk de Jong zorgde na een uur spelen binnen vijf minuten echter voor een 2-1 voorsprong voor Twente.

De landskampioen van 2010 kon de wedstrijd echter niet op slot gooien. Het spel was flets en het thuisspubliek begon te fluiten, zeker toen de thuisploeg begon met tijdrekken. De 2-2 van Nordin Boukhari in de allerlaatste seconde van de wedstrijd maakte de grauwe avond voor Twente compleet.

Feyenoord eenvoudig voorbij Excelsior

In De Kuip kwam Feyenoord na acht minuten al op 1-0 via John Guidetti. Na rust stelden Jordy Clasie en Jerson Cabral binnen een kwartier de zege veilig. Feyenoord staat nu derde met 58 punten, vlak achter AZ dat na het verlies vanavond bij PSV op 58 bleef steken maar een beter doelsaldo heeft. De Eindhovenaren volgen met een punt minder, net als FC Twente en Heerenveen.

Hattrick brengt Dost in buurt van record Alves

Heerenveen had in Nijmegen in het eerste bedrijf weinig in te brengen. NEC speelde aanvallend en verdiende zo een 2-0 voorsprong via tweemaal Genero Zeefuik. Na rust vergat de thuisploeg echter dat het gewoon kon blijven voetballen en begon achterover te leunen. Onder meer een hattrick van Bas Dost strafte dit keihard af. Osama Assaidi tekende voor de laatste Friese treffer.

Door zijn drie goals staat Dost nu op 34 goals in 35 officiële wedstrijden dit seizoen. Daarmee komt de spits nog drie doelpunten tekort om het ongenaakbaar geachte clubrecord van Afonso Alves (2006-2007) te evenaren.