Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Facebook rolt financiële spierballen

Facebook heeft deze week laten zien wat de slagkracht wordt van het bedrijf als het later dit jaar een beursnotering heeft. Zonder dralen betaalde het bedrijf deze week 1 miljard dollar voor Instagram, een bedrijfje dat een telefoon-app maakt waarmee foto’s een ouderwets tintje kan worden gegeven. Door de deal zijn alle twaalf medewerkers van Instagram, dat pas twee jaar bestaat, miljonair. Een van hen is de Nederlander Maykel Loomans die bij Instagram werkte als designer. De instant miljonairs die Facebook creëert, doen denken aan de internethausse aan het begin van deze eeuw. Maar is er ook daadwerkelijk sprake van een zeepbel? Die vraag kan waarschijnlijk pas worden beantwoord na de beursgang van Facebook in mei van dit jaar.

... en dalers

Terwijl Sony grote verliezen incasseert

Het Japanse elektronicaconcern Sony heeft de aansluiting met de nieuwe economie verloren. Het bedrijf maakte deze week een verlies bekend van bijna 5 miljard. Om het bloeden te stelpen moeten tienduizend medewerkers van Sony vrezen voor hun baan. Ooit was Sony het symbool voor de Japanse suprematie op het gebied van elektronica én de films en muziek die daarmee konden worden bekeken en beluisterd. Maar het bedrijf gokte op het verkeerde paard. Waar het bedrijf de mobieltjes tak op afstand zette en investeerde bijvoorbeeld veel in de blu-ray technologie. De consument laat die nieuwe dvd-spelers liggen en kijkt massaal online en koopt de nog altijd succesvolle films, games en muziek gewoon via de iStore van concurrent Apple.