Eten op de honderdeurogrens 8-

Bij De Garde in Utrecht eet heerlijke oesters voor weinig geld.

Misschien minder vast dan de vaste boekenprijs, maar ook de prijs voor een diner voor twee ligt per restaurantklasse min of meer vast. In een gelegenheid op de grens van eetcafé en restaurant ben je met z’n tweeën inclusief wijn, water en/of koffie honderd euro kwijt.

Nu kun je een boekwinkel in- en uitlopen zonder iets aan te schaffen, maar bij een restaurant neem je eigenlijk al afscheid van die honderd euro zodra je over de drempel stapt. Daarin is deze tak van middenstand betrekkelijk uniek. De restaurateur hanteert een ingewikkeldere rekensom: hij kan op basis van alle vaste lasten precies berekenen wat een gast hem ‘kost’ zodra die de zaak in loopt en hoeveel hij zal moeten verteren eer het break-evenpoint gepasseerd is en er wat verdiend wordt. Wie geen wijn drinkt en kraanwater uit een karaf bestelt, zal die grens trouwens nimmer overschrijden, maar dit terzijde.

Restaurant De Garde in Utrecht vinden we in de Drieharingstraat, recht tegenover het station, een straatje vol restaurants en eetcafés. De Garde is een keurig verzorgd zaakje met zachte stoelen, kroonluchters aan een balkenplafond en hartelijke bediening die je met een glimlach van je jas verlost. Duidelijk geen basic eetcafé, maar een zaak die in de honderdeuroklasse valt. Dat betekent: voorgerechten rond een tientje, hoofdgerechten rond de twintig euro of een menu rond de dertig. Bij De Garde uit de ambitie zich in een ‘menu van de chef’: drie gangen voor 35,50 euro en vier voor tien euro meer.

We beginnen met oesters, die hier voor het sympathieke bedrag van 12,50 euro per half dozijn van de hand gaan. Oesters zijn voor een restaurateur, net als charcuterie, een arbeidsarm doorgeefproduct, alleen loopt De Garde hier de marge mis, want we krijgen voor hetzelfde geld Zeeuwse platte oesters. Wat een feest!

Wat het brood betreft: ik had liever beter brood en dan maar geen balsamicoazijn door de olie.

Venkelroomsoep met blauwschimmelkaas en aubergine (9,50 euro) is precies wat je ervan hoopt, een troostrijk bordje met een aangename zilte toets. Het andere voorgerecht is een gebakken makreel, oosters van smaak door soja, paksoi en een rijstkoekje.

Op het vegetarische hoofdgerecht heeft de keuken haar best gedaan. Pasta fregola (een couscousachtige), een krokante ravioli, crème van peterseliewortel, tomaat en groene asperges van de grill en spetters balsamico. De getrancheerde dry-aged ribeye ligt naast een bitterbal van ossenstaart op een gezellige stapel gegrilde groenten en nieuwe Franse aardappeltjes, daaronder met port versterkte jus de veau.

Door het oesterfestijn en twee glazen wijn als aperitief vóór de fles witte bourgogne (28 euro) schieten we acht euro over de grens van honderd heen.

De Garde Drieharingstraat 10-12 Utrecht 030-2381870