Egypte schorst prominente presidentskandidaten voor verkiezingen

Khairat el-Shater, kandidaat van de grootste partij in het parlement, is uitgesloten van deelname aan de presidentsverkiezingen. Foto AP / Nasser Nasser

Het overkoepelende orgaan dat de presidentsverkiezingen in Egypte waarneemt heeft enkele zeer voorname kandidaten deelname ontzegd. Onder meer kandidaten van de Moslim Broederschap en de salafisten zijn geschorst. Ook de voormalige rechterhand van Hosni Mubarak, Omar Suleiman, mag niet meedoen.

Hoofd van de verkiezingscommissie Farouk Sultan zegt tegen Reuters dat de gediskwalificeerde kandidaten 48 uur hebben om in beroep te gaan. Hij gaf geen enkele toelichting op de uitsluiting van de voorname gegadigden.

‘Nu gaat een crisis losbarsten’

Opvallend is dat de kandidaten van de partij van de Broederschap, de FJP, en de salafisten (Nour-partij) zijn geschorst. Dit zijn de twee partijen die de grote winnaar waren bij de parlementsverkiezingen eerder dit jaar. Het uitsluiten van de omstreden Suleiman – voormalig hoofd van Mubaraks inlichtingendienst - volgt nadat hij zichzelf vorige week kandidaat stelde, ondanks een eerdere toezegging dit niet te doen.

De verkiezingen staan voor 23 en 24 mei op de rol en de uitsluiting van de kandidaten schudt het hele veld door elkaar. Vooral de schorsing van salafist Abu Ismail kan veel opschudding veroorzaken. Zijn advocaat reageerde door een doembeeld te schetsen van “een crisis die de komende uren zal losbarsten”. Bij diverse demonstraties van Nour-sympathisanten werd eerder al gedreigd met repercussies als Ismail zou worden gediskwalificeerd.

Alle prominente geschorste kandidaten in beroep

De FJP laat weten dat Khairat al-Shater zijn beroep al had klaarliggen. De partij zegt zijn recht op deelname niet op te zullen geven. De Broederschap ziet de actie van de kiescommissie als een poging van het oude regime de verkiezingen te kapen en een systeem volgens dat van Mubarak in ere te herstellen. Ook Omar Suleiman heeft te kennen gegeven in beroep te gaan.