Eerste gesprekken Iran en wereldmachten ‘constructief’

De Iraanse onderhandelaar Saeed Jalili begroette vanochtend in Istanbul EU-onderhandelaar Catherine Ashton. Foto AFP / Tolga Adanali

De eerste besprekingen in vijftien maanden tijd tussen hoge Iraanse functionarissen en vertegenwoordigers van zes wereldmachten kenden volgens de EU een “constructieve atmosfeer”. Bij de gesprekken van vanochtend in Istanbul stond het omstreden Iraanse nucleaire programma centraal.

Iran ging vanochtend in Istanbul om de tafel met vertegenwoordigers van de Verenigde Staten, Rusland, China, Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië. Michael Mann, de woordvoerder van EU-onderhandelaar Catherine Ashton, zei vanmiddag tegen persbureau Reuters dat de grootmachten een “positief gevoel” aan de eerste gesprekken hadden overgehouden. De vijf permanente leden van de Veiligheidsraad en Duitsland hebben het idee dat Iran serieus over zijn nucleaire programma wil praten, aldus Mann.

Een anonieme westerse diplomaat vertelde Reuters dat de Iraanse hoofdonderhandelaar Saeed Jalili geen voorwaarden voor onderhandelingen had gesteld, zoals hij wel had gedaan toen de besprekingen vijftien maanden geleden vastliepen. Jalili kwam volgens de diplomaat “serieus” over en stelde zich “geheel anders” op dan tijdens eerdere ontmoetingen met de wereldmachten. Later vandaag staat in Istanbul een tweede ronde van besprekingen op het programma.

De gesprekken tussen Iran en de internationale grootmachten zijn bedoeld om de spanningen in de regio over het nucleaire programma van Iran te bedaren. De afgelopen maanden dreigde Israël herhaaldelijk Iran aan te vallen als het daadwerkelijk besluit een kernwapen te bouwen, omdat Israël Iran als een groot gevaar voor zijn veiligheid ziet. Ook de VS en andere westerse machten vinden een nucleair Iran onacceptabel, maar hopen dat er via de diplomatieke weg nog een oplossing mogelijk is. Zelf ontkent Iran aan een kernwapen te werken.