Eenmaal, andermaal...

Deze zondag, 15 april, is het 100 jaar geleden dat de Titanic zonk. Vandaag is in New York de veiling van de grootste collectie van spullen die aan boord waren. Volgens veilinghuis Guernsey’s in New York gaat het om meer dan 5.500 objecten. Patrijspoorten, bestek, haarspelden, hoeden, handschoenen, bladmuziek, een bronzen cherubijntje, het stuurwiel, een enorm stuk van de romp (zeven meter hoog, negen meter breed), kopjes, borden, kleding, juwelen, bankbiljetten, brillen, menukaarten. De spullen zijn verzameld tijdens zeven grote expedities naar het wrak, tussen 1987 en 2004.

Bij de collectie zijn inbegrepen: videobeelden van de verschillende expedities, zeekaarten, en 3D-kaarten van de Titanic.

Aan de veiling is een aantal voorwaarden verbonden, waarschuwt Guernsey op de site. De collectie is alleen in haar geheel te koop, de koper moet de collectie bij elkaar houden en hij of zij moet garanderen in ieder geval een gedeelte voor het publiek toegankelijk te houden.

De totale waarde wordt geschat op 190 miljoen dollar. Maar elk bod wordt in overweging genomen.

In maart zijn ook al wat losse spullen van de Titanic geveild, door Henry Aldridge & Son. Een lunchmenu uit de eerste klasse bracht 120.000 dollar op, een paar sleutels 59.000 pond. Het menu was van boord gekomen in het tasje van een bankiersvrouw, een van de overlevenden.

Er zijn ook nog andere veilingen om de honderdste zinkdag van de Titanic te gedenken. Zo veilt RRAuction 180 spullen, waaronder een brief van de bandleider van de Titanic en een salarisstrookje van een bemanningslid. En er is een veiling van Bonhams, die onder meer een ticket in de aanbieding heeft (dat 70.000 dollar kan opbrengen), een verzameling ansichtkaarten (moet 50.000 dollar opbrengen), een verslag van Arthur Henry Rostron, de kapitein van het schip dat op de noodlottige avond in de buurt was en de Titanic te hulp schoot (120.000 dollar). Verder bevat de collectie een brief van prins Edward waarin de Titanic-ramp genoemd wordt (30.000 dollar), drie ingelijste Marconi-berichten waarin staat TITANIC HAS SUNK (30.000 dollar), en de bronzen bel die het eerste noodsignaal luidde (15.000 dollar).

Guernsey claimt op haar site dat zijn veiling van dit weekend de enige echte, eerste, officiële veiling is van Titanic-memorabilia.

Telegraaf
Telegraaf Foto’s AFP, Frank Kuin

2.223

Zoveel mensen waren aan boord toen de Titanic op 14 april 1912 tegen een ijsberg botste.

1.517

Zoveel mensen kwamen om toen het schip op 15 april 1912 zonk. Er waren te weinig reddingssloepen.

20

Er waren 20 reddingssloepen en 3.560 reddingsvesten aan boord.

12

In reddingssloep 3 zaten maar 12 mensen. Er was plek voor 65 man.

2h40min

De Titanic zonk in 2 uur en 40 minuten.

3.800

Het wrak werd in 1985 ontdekt door de Amerikaanse marine toen deze, volgens niet bevestigde verhalen, op zoek was naar een gezonken atoomonderzeeër. Het wrak ligt op 3.800 meter diepte.

99

Op 6 mei 2006 overleed de laatste overlevende, Lillian Gertrud Asplund. Zij werd 99 jaar.

46.000

Deep Sea Expeditions begint binnenkort met reisjes in een onderzeeboot naar de Titanic. Kaartjes kosten 46.000 dollar per stuk.

52.995

Er werd iedere dag 52.995 liter zoet water verbruikt

13

Aan boord waren 13 stellen op huwelijksreis.

3

Er waren drie Nederlanders aan boord van de Titanic. Zij kwamen allen om het leven.