‘Duits schip met Iraanse wapens voor Syrië onderschept’

Een Duits schip dat Iraanse wapens naar Syrië zou willen vervoeren is op de Middellandse Zee onderschept. De Hamburgse reder van de Atlantic Cruiser gelastte het schip rechtsomkeert te maken nadat hij was gewaarschuwd over de verdachte vracht.

De Atlantic Cruiser was verhuurd aan het Oekraïense White Whale Shipping, liet eigenaar Torsten Lüddeke van C.E.G. Bulkvervoer vanochtend aan het Duitse weekblad Der Spiegel weten. De verhuurder beweerde het vrachtschip te willen laden met pompen en vergelijkbare instrumenten. ”We legden het schip stil toen ons informatie bereikte over de lading wapens.”

Volgens Der Spiegel was het schip onderweg naar de Syrische haven Tartus, waar het gisteren had moeten arriveren. De Iraanse wapens zouden op het schip zijn geladen in het Afrikaanse staatje Djibouti. Waar het schip zich op dit moment bevindt is onbekend. Het zou gisteren koers hebben gezet naar het Turkse Iskenderun en vervolgens 80 kilometer ten zuidwesten van Tartus zijn gestopt en in cirkels hebben gevaren.

Het Duitse ministerie van Economische zaken zegt een onderzoek in te stellen naar alle schendingen van het wapenembargo dat tegen Syrië van kracht is. Over de Atlantic Cruiser kon het ministerie nog niets zeggen.

Een kaartje met daarop aangegeven de Syrische haven Tartus, volgens Der Spiegel de eindbestemming van het Duitse schip:


Grotere kaart weergeven