Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Dr. Zeepaard en lippenstift

Illustratie Rik van Schagen

de proefjesfabriek

Vorige week schreef de krant over jongens- en meisjesspeelgoed. Er kwamen ook brieven van kinderen. Het maakt niet zoveel uit, zeiden sommigen. Meisjes kunnen net zo goed met jongensspeelgoed spelen. En andersom. Maar er zijn wel verschillen tussen jongens en meisjes. Kijk maar.

Wat heb je nodig? - Jezelf, het plaatje hiernaast en een paar proefpersonen, zoals je vader, moeder, broer of zus.

Wat moet je doen?

- Bekijk het plaatje hiernaast. Wie is de jongen? Wie is het meisje? (Let op: lees de uitleg hieronder nog niet!)

- Laat het ook aan je proefpersonen zien. Zij ze het met je eens? En zou het kloppen wat jij denkt en wat zij zeggen?

Hoe zit het? De grap is: het is twee keer hetzelfde gezicht. Alleen is op de linkerfoto de huid lichter gemaakt en de lippen en de ogen juist donkerder. Er zit meer contrast (meer: licht-donkerverschil) in dat gezicht. En dan denkt iedereen: het is een meisje, want meisjesgezichten hebben meer contrast. Nog iets: als vrouwen vinden dat hun eigen gezicht weinig contrast heeft , dan kunnen ze daar wat aan doen. Met lippenstift en oogschaduw. Met make-up dus. Misschien schreven daarom alle kinderen dat make-up wel echt alleen voor meisjes is.

PS Deze ‘optische illusie’, met de foto’s dus, is gemaakt door Richard Russell, een psycholoog van de Harvard University.