Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Directie Kuyichi opnieuw vervangen

De leiding van het Nederlandse spijkerbroekenbedrijf Kuyichi is opnieuw vervangen. Dit zeggen betrokkenen bij het bedrijf. Het spijkerbroekenbedrijf verkeert al jaren in financiële problemen. Bestuursvoorzitters en directeuren volgden elkaar snel op.

Kuyichi profileert zich als een van de oudste duurzame spijkerbroekenbedrijven. Het heeft sinds de oprichting in 2001 enkel verlies geleden, maar blijft overeind dankzij miljoenensteun van onder meer ontwikkelingsorganisaties als Solidaridad, ICCO en Cordaid. Zij investeerden de afgelopen jaren gezamenlijk zeker 20 miljoen euro.

De inmiddels vervangen bestuursvoorzitter Leo Cantagalli trad twee jaar geleden aan en zou het bedrijf financieel gezond gaan maken. Eind vorig jaar kreeg het bedrijf al een nieuwe financieel directeur. Aandeelhouder ICCO zei in mei tegen deze krant: „Ik denk dat het met dit management de laatste kans is voor Kuyichi. We hebben vaker geloofd dat het bedrijf even over een hobbel heen moest. Als Kuyichi nu geen gezonde doorstart kan maken, moeten wij ons gaan beraden op onze positie als aandeelhouder.”

Cantagalli laat in een automatische antwoordmail weten „tijdelijk niet op kantoor” te zijn. Hij noemt in de mail Jan Bezemer, voormalig bestuursvoorzitter van kledingbedrijf Bandolera als de „nieuwe contactpersoon als CEO van Kuyichi”. Namens het bedrijf wilde gisteren niemand reageren op de berichtgeving.

Kuyichi maakte in 2010 5,5 miljoen euro verlies op een omzet van 10 miljoen. Cantagalli had dat verlies in het afgelopen jaar moeten beperken tot hooguit een miljoen euro. Het is onbekend of dat is gelukt. De verkoop van de lente- en zomercollectie van 2012 zou zijn tegengevallen.