De Jager wil oversluiten hypotheek simpeler en goedkoper maken

Foto NRC / Roel Rozenburg

Het oversluiten van een hypotheek moet vanaf volgend jaar goedkoper worden. Ook moeten huizenbezitters meer tijd krijgen om over te stappen, schrijft minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) vanochtend in een Kamerbrief. Hij verwacht dat hypotheken hierdoor goedkoper worden.

Nu krijgen huizenbezitters soms pas twee weken voor het aflopen van hun hypotheek van de bank te horen tegen welk tarief kan worden verlengd. Dat zou te weinig tijd bieden om over te stappen. De minister wil dat de tarieven minstens drie maanden van te voren bekend zijn.

De minister kondigt ook aan excessieve overstapkosten aan te pakken. Er mogen naast de advies- en distributiekosten geen extra kosten in rekening worden gebracht.

Door de maatregelen worden hypotheken goedkoper, zei De Jager vanochtend in De Telegraaf. Banken zouden al hebben aangegeven dat ze lagere tarieven willen rekenen voor bestaande klanten bij wie de rentevaste termijn afloopt. Op die manier kunnen klanten voor hun trouw worden beloond.