Brief over het Openluchtmuseum

Museumbezoek is nooit authentieke ervaring

Afgelopen winter was ik in het Openluchtmuseum. Ik verheugde me er enorm op mijn zoontje van vier over een paar jaar alles te kunnen laten zien en ervaren wat ik zélf als kind indrukwekkend vond. De papiermolen. Bijenkorven. Honingsnoep. Geuren van hout, jute en stro.

Het is jammer dat Ben Schattenberg zich er kennelijk over opwindt dat dit prachtige museum niet meer van deze tijd is; de objecten staan niet in hun „authentieke habitat” (Opinie, 6 april). Zelden heb ik zo'n vergezocht argument zo rammelend uiteengezet zien worden. Geen enkel museumbezoek kan een zuiver authentieke ervaring opleveren.

Het Archeon? Pak toch gewoon het vliegtuig naar Rome! Het Rijksmuseum voor Volkenkunde? De ware liefhebber van authenticiteit gaat zélf naar Nieuw-Guinea! Het nagebouwde VOC-schip bij het Amsterdamse Scheepvaartmuseum? Koop een authentieke duikuitrusting en ga wrakduiken in de Indische Oceaan!

Het Nederlandse cultureel erfgoed heeft volgens mij een schreeuwende behoefte aan goeie ideeën, maar vooral ook aan een meer houtsnijdende visie dan die van Ben Schattenberg.

Marc Tielemans

Oud-student ‘cultuur & beleid’