Bommetje PVV onder ‘definitieve plannen’ Bleker met Hedwigepolder

De Hedwigepolder: niet helemaal, niet voor twee derde maar voor een derde onder water, zegt Bleker. Maar voor de PVV is ook dat nog te veel. Bron NOS/Aerodata

Henk Bleker was gisteren er dan eindelijk over uit: de Hedwigepolder wordt onder water gezet om verloren natuurgebied te compenseren. Maar gedoogpartner PVV ziet helemaal niets in de veelbesproken plannen en dat maakt de uitvoering ervan erg onzeker.

De CDA-staatssecretaris heeft voor de uitvoering van de omstreden plannen een Kamermeerderheid nodig. Zonder de steun van de PVV wordt het een lastig verhaal voor het Kabinet. De oppositie is grotendeels tegen en krijgt daar dus de steun van de gedoogpartner bij:

“Wij vinden het ontpolderen van de Hedwigepolder onbespreekbaar. Ik ben als gedoogpartner altijd bereid te helpen, maar niet bij zo’n dossier. Hoe kun je nou kostbare landbouwgrond in tijden van voedselschaarste opofferen aan de natuur?” - Kamerlid Richard de Mos namens de PVV-fractie.

PvdA-leider Diederik Samsom reageerde via Twitter dat het plan van Bleker daarmee de prullenbak in kan. De PvdA vindt het plan te duur en te weinig natuurwinst opleveren en is daarom voorstander van het oorspronkelijke plan voor ontpoldering van de hele Hedwigepolder.

PvdA-leider Diederik Samsom reageerde via Twitter dat het plan van Bleker daarmee de prullenbak in kan. “Nou dat was dus plan Bleker. Geen meerderheid. Terug naar af.” De PvdA vindt het plan te duur en te weinig natuurwinst opleveren en is daarom voorstander van het oorspronkelijke plan voor ontpoldering van de hele Hedwigepolder.

Twitter avatar diederiksamsom Diederik Samsom Nou dat was dus plan Bleker. PVV laat tegen NOS weten definitief tegen te zijn. Geen meerderheid. Terug naar af. #hedwigepolder

Het te ontpolderen gebied, een derde van het geheel, is ongeveer honderd hectare groot; zo’n 150 voetbalvelden. Ook een aantal andere polders wordt onder water gezet, waardoor in totaal 295 hectare wordt ontpolderd. Voor de plannen is 190 miljoen euro begroot.

Terwijl er lange tijd gesoebat werd over het onder water laten lopen van de Hedwigepolder, is er elders bij Werkendam al een veel grotere ontpoldering in volle gang: