Blondie trapt glazen plafond aan diggelen

Typische transfers of bonje in de boardroom, gesuikerde bonussen of verbroken beloftes? De nieuwe firma is er bij – elke zaterdag.

Vrouwen hebben nooit een prominente rol gespeeld bij Philips. Ze maakten Philishaves, pakten lampen in, en speelden een rol in de reclame. En soms leidde een vrouw tot het vertrek van een topman. President-directeur Cor van der Klugt moest in 1990 zijn positie opgeven omdat hij zijn vrouw had verlaten voor zijn secretaresse.

Maar Deborah DiSanzo heeft een bres geslagen in het traditionele – van origine katholiek geleide – mannenbolwerk. De Amerikaanse wordt de hoogste baas van de divisie Healthcare en lid van het Executive Committee. DiSanzo wordt de eerste vrouw die bij Philips zo’n topfunctie gaat bekleden. De 52jarige DiSanzo werkt al meer dan tien jaar bij Philips. Ze deed haar intrede na de overname van Agilent’s Healthcare Solution Group.

DiSanzo studeerde computerkunde en bedrijfseconomie aan het Merrimack College, een exclusieve privéschool ten noorden van Boston. Deze school profileert zich met een katholieke signatuur en leidt leerlingen op in de traditie van de filosoof en kerkvader Augustinus. In 1985 stapte DiSanzo over naar privébusinessschool Babson College om daar haar MBA te halen. In 2009 werd ze toegelaten tot de Academy of Distinguished Entepreneurs. DiSanzo is een voorvechter van meer vrouwen in de top van het bedrijfsleven. Voor die inzet is ze in Verenigde Staten gelauwerd met een aantal prijzen.

De gezondheidstak waar DiSanzo leiding aan gaat geven, maakt ruim 40 procent uit van de activiteiten van Philips. De keuze van DiSanzo om in deze branche actief te zijn, heeft een privéreden: zowel haar oma als haar lievelingstante overleed aan hartziekten.