Binnenkijken

Thijs Wolzak fotografeert wekelijks een bijzonder interieur. Deze week bij Ron en Carla Forrer.

Ron Forrer
Ron Forrer

Huis Een witte, geschakelde woning uit 1972 in een groen wijkje in Zoetermeer dat iedereen daar kent vanwege de oranje koepeltjes. Ron Forrer (75) en zijn echtgenote Carla Forrer-IJdis (73) zagen hier hun kinderen opgroeien. Ze lieten het huis, nadat Forrer met pensioen was gegaan als architect, renoveren en uitbouwen. Op de derde laag hebben Carla en Ron ieder een werkruimte, grenzend aan een dakterras, waar ze „mooie dingen” maken.

Interieur „Ik kan het ontwerpen niet laten”, zegt Forrer over de zelfgetimmerde meubels die hem omringen. Het kan weken duren voordat hij iets heeft uitgedokterd: alle maten moeten dwangmatig deelbaar zijn door drie en soms maakt hij ook nog een maquette. Daarna zet Forrer de workmate in zijn kamer, dekt de boel af, en begint te zagen en te verven. Zo is het hele huis inmiddels een toonzaal van talloze unieke ‘Ron Forrers’. „Maar steriel is het niet, hoor. Er is ook ruimte voor onze verzamelingen, het glas van mijn vrouw en mijn autootjes.” De eigen stukken worden afgewisseld met klassiekers zoals van Le Corbusier. „Je zou onze stijl tijdloos modern kunnen noemen. Gelukkig hebben we dezelfde ideeën over kunst en vormgeving, ons interieur kent geen conflictsituaties.”

Van Ikea „De zwarte ladenkast voor mijn gereedschap, meerdere verlichtingsarmaturen en een briljant vormgegeven plastic gietertje.”

Bij brand meenemen „Onder mijn ene arm Carla, onder de andere ‘Blote oma’, een klein schilderijtje gemaakt door mijn opa.”