Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Belgen: fouten Bos kostten Nederland nodeloos miljarden euro’s

Het isoleren van de Nederlandse belangen in Fortis door Bos zou de Nederlandse belastingbetaler nog vele miljarden euro's extra hebben gekost. Foto NRC / Merlin Daleman

“Wouter Bos wist eigenlijk niet waarover het ging en maakte zware strategische fouten.” De Belgische onderhandelaars van de Fortisdeal met Nederland zijn het niet alleen eens met de commissie-De Wit, ze halen vandaag in De Morgen hard uit naar de toenmalig minister van Financiën.

Enkele Belgische onderhandelaars van de deal zeggen tegen de Belgische krant in het artikel ‘Hoe Leterme de Nederlanders 16,8 miljard euro lichter maakte’ dat zij “niet verrast” zijn door het eindoordeel van de commissie.

“Bos koos van in het begin de verkeerde strategie”, zegt een van hen. “Hij wist bovendien niet goed waarover het ging.”

‘Bos maakte minstens drie strategische fouten’

De oud-minister, die eergisteren het oordeel van de commissie van zich afschudde, zou minstens drie strategische fouten hebben gemaakt. Zo bood Bos ongevraagd vier miljard euro voor Fortis Nederland. Volgens de Belgische onderhandelaars trok hij dit bod een week later in, wat later de onderhandelingen enorm zal bemoeilijken. “Dat was zijn tweede grote fout”, zegt een expert uit het financiële team.

De derde fout van Bos heeft betrekking op zijn zogenaamde ‘kettingzaagstrategie’.

“Hij wilde de Nederlandse belangen van Fortis gewoon doorknippen van de rest, terwijl dat in werkelijkheid zeer moeilijk was. De integratie van de Belgische en Nederlandse delen was immers al vrij ver gevorderd. Deze nodeloze operatie zou de Nederlandse belastingbetaler nog vele miljarden euro extra kosten, bovenop de bijna 17 miljard euro. Wij wisten dat al, Bos leek het niet te beseffen.”

Leterme: uitspraken Bos te voortvarend gebleken

De échte deal werd uiteindelijk in dertig minuten gesloten door de toenmalige premiers van België en Nederland, Yves Leterme (CD&V) en Jan-Peter Balkenende (CDA). Nederland legde daar 16,8 miljard op tafel voor Fortis Nederland.

Tegenover De Morgen zou Bos alleen hebben gereageerd door de krant te verwijzen naar het rapport van de commissie-De Wit. Leterme wilde wel wat kwijt: “De uitspraken van Bos destijds dat Nederland als overwinnaar uit de bus kwam en met de goede delen aan de haal ging, zijn te voortvarend gebleken, maar niemand is in staat om dergelijke zaken goed te voorspellen.”

ABN AMRO-topman Gerrit Zalm zegt vandaag in NRC Weekend dat oud-minister Wouter Bos juist “onevenredig hard” is aangepakt na de presentatie van het rapport van de commissie