Bekentenissen van een verstokte gamer

Deze week overleed Jack Tramiel, de computertycoon die in de jaren 80 het gamen in de huiskamer bracht. Het Rotterdamse raadslid Peter van Heemst profiteert nu nog van de gevolgen – ook onder werktijd. „Met ‘sexy’ scoor ik 34 punten tegen Kirsten.”

Nederland, Rotterdam, 12 april 2012 Een dag uit het leven van Peter van Heemst, Raadslid voor de PvdA in de gemeenteraad van de gemeente Rotterdam en tevens fervent 'gamer'. Zijn favoriete game wordfeud. Foto: Thomas Bokeloh
Nederland, Rotterdam, 12 april 2012 Een dag uit het leven van Peter van Heemst, Raadslid voor de PvdA in de gemeenteraad van de gemeente Rotterdam en tevens fervent 'gamer'. Zijn favoriete game wordfeud. Foto: Thomas Bokeloh

7.44

Wakker worden met het Radio 1 Journaal tot aan de douche en Radio Rijnmond erna. Bij de muesli doe ik het ‘Rondje langs de velden’: check e-mails, check tweets en check Wordfeud. Altijd in die volgorde.

Stand van Wordfeud: nog dertien games onderhanden. Vannacht één game van Koen verloren. Er is één nieuw spel waarin ik als eerste een zet moet doen. Ik heb alleen maar medeklinkers, dus swappen (letters ruilen). En ik beland van de regen in de drup: zes medeklinkers en de Y.

8.32

Op weg naar het Stadhuis koffiestop met de strippenkaart van de CoffeeCompany. Trouw, nrc.next, Het Rotterdams Dagblad en de Volkskrant gescand, vooral voor Rotterdams nieuws. Het bericht over een Rotterdamse ‘gezelligheidsindex’ blijft hangen. Ook omdat er met Wordfeud vast veel punten mee te verdienen zijn.

Tussen krant en koffie doe ik in twee games een zet. Bij de nieuwe letters die ik krijg, zit de gevreesde Q. Dat wordt dus loeren op qua of qat.

10.08

De raadscommissie voor Veiligheid krijgt een briefing over alle rampen die Rotterdam kunnen treffen: van een lpg-explosie via een neerstortend vliegtuig tot Q-koorts ( mooi q-woord voor Wordfeud, trouwens)

Maar Wordfeud hapert. T-Mobile laat het in zaal 7 van het stadhuis nogal eens afweten. Setkin Sies van de ChristenUnie is ook aanwezig. Bij Wordfeud is hij een van mijn Angstgegner. Ik leg Jade aan, scoor er 24 punten mee, maar hij houdt zijn voorsprong.

11.19

Pauze. Tijd om e-mails te lezen en die te beantwoorden. En snel in twee games een zet doen. Tegen Metro-journalist Job is het een close race: 247 tegen 248 punten. En tegen vriendin Babette moet de strijd nog goed op gang komen: 24 tegen 24 punten.

12.05

Op naar een lunchafspraak in Picknick, voor mij al een half jaar hét zenuwcentrum van Wordfeud. Bijna het hele personeel speelde het en ze stonden allemaal in mijn lijst van Wordfeud-vrienden. De hype is daar nu ernstig geluwd. Rumble is er bezig met een opmars.

Ik doe op zes borden een zet. Op de andere zeven borden bekijk ik alvast goed wat ik zou kunnen gaan aanleggen als ik aan de beurt kom.

14.36

De raadsvergadering duurt ultrakort. Slechts één procedureel agendapunt levert wat discussie op. Dus ik kan – zo onopvallend mogelijk – Wordfeud bijhouden. Wow. Ik kan in een keer zowel de X als de Y kwijt. Met ‘sexy’ scoor ik 34 punten tegen Facebookvriendin Kirsten.

17.54

De raadscommissie Veiligheid is klaar met mijn onderwerp, de veiligheidsindex. De hoogste tijd dus om e-mails, tweets en Wordfeud te checken. Tegen de vrouw van CDA-fractievoorzitter Wubbo Tempel leg ik Rex aan, goed voor 23 punten. De x is eruit. Opgeruimd staat netjes. PowNews vraagt reacties op de gezelligheidsindex.

19.01

Het Opzoomercafe in Spangen. Een avond met bijna zestig actieve buurtbewoners die de handen uit de mouwen steken om het in hun straat een beetje leuk te houden. Ze hebben hier echt geen gezelligheidsindex nodig. De iPhone gaat helemaal uit. De activiteiten van Opzoomeren draaien dit jaar vooral om het voorlezen aan kinderen. Er is zelfs een prachtige voorleestent beschikbaar. Iedereen krijgt na afloop – wat een mooi toeval – een soort wordfeud: Woordmix. Lang leve de ouderwetse spelletjes.

23.20

Onder Pauw&Witteman komt weer wat vaart in de games. Op bijna alle borden doe ik een zet of twee, drie. Er zijn echte avondspelers (die pas na 23 uur in actie komen) en de forensen-spelers (die in de ochtend en de avond trein actief zijn). Voor mij is Wordfeud vooral een pauze.