Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Badoeda dandadee

Caro Emerald in Londen, 2011.
Caro Emerald in Londen, 2011.

Classic Albums: Caro Emerald Ned. 3, 21.25 - 22.25 uur

„Badoeda dandadee! Badoeda dandadee!” Kijk Caro Emerald eens loom draaien met haar heupen als Edammer kazen. Rode bloem in het opgestoken zwarte haar. Don Draper loopt nog eens naar de bar.

Zij heeft Europa veroverd, één miljoen platen verkocht, en nu zit zangeres Caro Emerald ook nog als jongste popartiest ooit in de tv-reeks Classic Albums, waarin hoogtepunten uit de popmuziek worden behandeld.

Nederlandse bijdragen aan de van oorsprong Britse serie hebben altijd iets potsierlijks. Hoe veel je ook van onze jongens houdt, je kunt toch niet volhouden dat Boudewijn de Groot, Herman Brood, De Dijk of Cuby + Blizzards de koers van de popgeschiedenis hebben gewijzigd. Daar komt nu Caro Emerald bij, met haar debuutalbum Deleted Songs from the Cutting Room Floor. Zeer voorbarig om dat een ‘classic album’ te noemen, want het is uitgekomen in 2010.

Wel aardig is dat haar cd ver af staat van de rock die de serie domineert. Emerald maakt lounge: retromuziek gebaseerd op de jazzy en latino popmuziek uit de jaren veertig en vijftig van vóór de komst van de rock ‘n’ roll. Lentelichte vingerknipdeuntjes, sigaretje en martini erbij, maar wel met een wat stevigere, moderne beat.

Klassiek of niet; het blijf een heerlijke plaat, een onwaarschijnlijk succes, en een fijne aanleiding om de in duizenden varianten bekende poplegende nog eens te vertellen: jarenlang aankloten thuis in De Pijp, dan valt ineens alles op zijn plaats en begint onverwachts de zegetocht. Het album is het kind van producers David Schreurs en Jan van Wieringen en Canadese liedjesschrijver Vince Degiorgio. Emerald kwam er bij om de demo in te zingen. De heren hadden geen vertrouwen in de platenmaatschappijen en brachten de cd in eigen beheer uit. Je ziet ze cd’s in hoesjes stoppen in de huiskamer.

De citaten van Emerald zelf zijn het minst interessant. Geeft niet, zij kan weer andere dingen. Zingen bijvoorbeeld. Of thuis tussen de schuifdeuren haar jurkje passen.