Assange dinsdag op tv

Een zeer controversiële opiniemaker, zo belooft de Engelstalige nieuwszender Russia Today (RT), is dinsdag de eerste gast in het interviewprogramma van Julian Assange. De oprichter van WikiLeaks maakt tien afleveringen van The World Tomorrow voor RT. Deze nieuwszender wordt gefinancierd door de Russische overheid.

Wie Assange spreekt is nog niet bekend. Volgens de Australiër, die in Engeland huisarrest heeft in afwachting van een mogelijke uitlevering aan Zweden, vinden zijn gasten het interessant mee te werken omdat zij „niet te maken hebben met een gewone interviewer, maar met iemand die (...) politieke problemen heeft ondergaan, met wie zij kunnen sympathiseren”.

Assange krijgt mogelijk volgende week te horen of hij wordt uitgewezen aan Zweden. Dat heeft een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen Assange nadat twee Zweedse vrouwen hem hadden beschuldigd van verkrachting. Assange vreest dat Zweden hem direct uitlevert aan de VS. WikiLeaks maakte de afgelopen jaren opnames van militaire operaties in Irak en Afghanistan en een grote hoeveelheid elektronische diplomatieke post van Amerikaanse ambassades openbaar.

Assange is te zien via digitale tv en http://assange.rt.com