Advocaten willen aantonen dat bewijs tegen M. onvoldoende is

De advocaten van Robert M., Willem Anker en Tjalling van der Goot. Foto NRC / Laurens Aaij

De advocaten van Robert M. willen aantonen dat er onvoldoende bewijs is voor een deel van het misbruik dat M. zelf heeft bekend. Dat zeggen zij vandaag in een interview met NRC Handelsblad. Maandag pleiten zij in de zaak tegen M.

Het OM heeft twintig jaar celstraf en tbs geëist wegens misbruik van 67 kinderen en het vervaardigen en verspreiden van kinderporno. M. heeft over al deze kinderen een bekentenis afgelegd. In een vraaggesprek met NRC zegt advocaat Tjalling van der Goot:

“Niet van al het misbruik is beeld en een bekentenis alleen is onvoldoende bewijs. We kennen allemaal de verschrikkelijke voorbeelden van zaken waarin mensen dingen bekennen die ze niet hebben gedaan.”

Van het misbruik van 31 van die 67 kinderen zijn films of foto’s gevonden, van 36 kinderen niet. Het OM stelt dat ook in die gevallen het misbruik bewezen kan worden, bijvoorbeeld omdat M. er in chats over spreekt. Verder hebben sommige ouders al tijdens de misbruikperiode gedragsveranderingen bij de kinderen opgemerkt. De kinderen toonden bijvoorbeeld “niet leeftijdsconforme seksuele belangstelling”.

De advocaten van M. willen niet zeggen in hoeveel gevallen zij het misbruik niet bewezen achten.

Lees het volledige interview ‘Robert M. is ook maar een mens’ vandaag in NRC Weekend (ook via onze digitale editie).