Achter het stuur

‘Testosteron en verkeersveiligheid gaan niet goed samen’

Wijnand de Geus (1963), secretaris afdeling auto’s RAI Vereniging en druk met de BedrijfsautoRAI, die dinsdag opengaat.

Wat was uw eerste auto? En wat weet u daar nog van?

„Een oranjerode Subaru Leone uit 1972, voor driehonderd gulden. Met een studiemaat gekocht in de kroeg, in een iets te enthousiaste bui. Technisch had-ie zijn beste tijd wel gehad, soms stond de hele buurt in de blauwe rook vanwege een olielek.”

En de droomauto van uw jeugd?

„Een Mercedes stationwagon. Thuis kwamen we niet verder dan een Simca 1100 stationcar, maar een ster blijft voor mij nou eenmaal lonken.”

Wat rijdt u nu?

„Opel Ampera. De auto-industrie zoekt constant naar innovaties om auto’s nog schoner en zuiniger te maken. Een belangrijke evolutie in de auto-industrie: elektrisch rijden zonder de beperking van een te korte actieradius.”

In hoeveel keer afrijden heeft u uw rijbewijs gehaald?

„In twee keer. De eerste keer gezakt met een stevige ingreep, wist ik veel dat fietsers op een rotonde voorrang hadden.”

In welke auto wilt u absoluut niet gezien worden?

„In een Hummer, ik woon nu eenmaal gewoon in Nederland en niet in Irak of Afghanistan. En in de PC Hooftstraat kom ik al helemaal niet.”

De beste chauffeurs: mannen of vrouwen?

„Vrouwen, de statistieken bewijzen het en volgens mij gaan testosteron en verkeersveiligheid nou eenmaal niet goed samen.”

Wat is het stomste dat u ooit met een auto hebt gedaan?

„Zonder winterbanden naar wintersport. Het heuveltje van drie meter hoog naar ons huisje bleek al een onneembare vesting. Wat lagen die Duitsers krom om die zuinige Hollander die als enige in het hele dorp zat te klooien met die kettingen.”