Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Vrees voor kernproef na gefaalde lancering Noord-Korea

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov (midden) met zijn Chinese en Indiase ambtgenoten, Yang Jiechi (links) en S.M. Krishna. De drie spraken elkaar vandaag in Moskou na de mislukte Noord-Koreaanse raketlancering.
De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov (midden) met zijn Chinese en Indiase ambtgenoten, Yang Jiechi (links) en S.M. Krishna. De drie spraken elkaar vandaag in Moskou na de mislukte Noord-Koreaanse raketlancering. Foto AFP / Kirill Kudryavtsev

De internationale gemeenschap maakt zich zorgen na de (mislukte) raketlancering van Noord-Korea van vannacht. Rusland, China en India roepen andere grootmachten op zich terughoudend op te stellen. Ondertussen wordt gevreesd dat Kim Jong-un zich zal willen revancheren van de afgang.

De drie ministers van de landen spraken elkaar vandaag naar aanleiding van de lancering. De Russische, Sergei Lavrov, gelooft niet dat nieuwe sancties voor Noord-Korea iets uit gaan halen. “Dat zal een oplossing op geen enkele manier dichterbij brengen”, zei hij. Moskou staat er bekend om te balanceren tussen enerzijds kritiek op de provocaties van Noord-Korea en anderzijds de oproep aan andere wereldmachten om harde taal of actie achterwege te laten. Het zou de situatie alleen maar verergeren, zo luidt de opvatting.

Rusland heeft wel felle kritiek op Noord-Korea na de lancering. Lavrov zei dat Noord-Korea de resolutie van de VN-Veiligheidsraad (die Pyongyang verbood kernproeven te doen en ballistische raketten af te vuren) ondanks internationale druk terzijde geschoven heeft. China klonk in een eerste reactie minder kritisch: het land roept op tot kalmte en terughoudendheid van alle kanten.

Secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon noemde de raketlancering ‘betreurenswaardig’. Hij wees er net als Lavrov op dat het ‘ondanks dat het mislukt is’ resolutie 1874 van de VN-Veiligheidsraad schendt en dat het de stabiliteit van de regio in gevaar brengt.

Staatstelevisie geeft gefaalde poging toe

De Noord-Koreaanse staatstelevisie gaf vannacht toe dat het doel van de lancering - naar eigen zeggen een satelliet de ruimte in brengen - niet gehaald was. Volgens de VS en Zuid-Korea is de raket een paar minuten na de lancering al neergestort in de Gele Zee, het water naast de twee Korea’s (zie kaart onder). Regionale grootmachten hebben verregaande verdenkingen dat wat Noord-Korea het lanceren van een weersatelliet noemt, eigenlijk een poging is een langeafstandsraket te testen die nucleaire lading naar (bijvoorbeeld) de VS kan schieten.


Grotere kaart weergeven

http://nos.nl/video/361846-raketlancering-noordkorea-mislukt.html

‘Kim Jong-un zal zich willen revancheren na de afgang’

De lancering zou bovendien een groots gebaar moeten zijn geweest ter gelegenheid van de honderdste geboortedag van Kim Il-sung, de stichter van de Democratische Volksrepubliek Korea - én een manier voor de nieuwe leider Kim Jong-un om zijn volk te imponeren. Nu dat is mislukt, is het gevaar dat hij snel een echt bewijs van kracht nodig heeft, schrijft buitenlandredacteur Floris van Straaten vandaag in NRC Handelsblad.

“Na de mislukte lancering oogt het land minder indrukwekkend: niet alleen kan het zijn eigen bevolking niet ordentelijk voeden, ook een raket met een satelliet krijgt het niet goed van de grond. [...] Pijnlijk voor de ‘jonge generaal’, zoals Kim Jong-un wel wordt genoemd, is ook dat hij in dit prille stadium van zijn leiderschap wordt geassocieerd met een mislukking. Het verhoogt de druk op hem snel met een nieuw spectaculair bewijs van Noord-Koreaanse kracht te komen.”

Wat kunnen we dan precies verwachten?

“Noord-Korea-watchers houden serieus rekening met een nieuwe kernproef. Na een mislukte lancering van een raket in 2009, nog onder zijn vader Kim Jong-il, liep het net zo. Ook toen volgde kort daarop een kernproef.”

Noord-Korea heeft Kim Jong-un aan het begin van de middag benoemd tot topman van de nationale defensie. Zijn in december overleden vader Kim Jong-il is voortaan de ‘eeuwige voorzitter’.