Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Rechter buigt zich over Megaupload-bestanden

Bij het surfen naar megaupload.com staat deze mededeling van de FBI te lezen.
Bij het surfen naar megaupload.com staat deze mededeling van de FBI te lezen.

Een rechter in de Amerikaanse staat Virginia buigt zich vandaag over de miljoenen bestanden die bij Megaupload gestald stonden. De bestanden zijn sinds januari ontoegankelijk, toen Megaupload, een van grootste filehosters ter wereld, door de FBI uit de lucht werd gehaald.

Volgens de aanklagers was het imperium van Kim Dotcom een criminele organisatie, opgezet om het illegaal delen van auteursrechtelijk materiaal mogelijk te maken. De Amerikanen haalden de site neer en klaagden de top van het bedrijf, waaronder de Nederlander Bram van der K., aan. De groep achter Megaupload zou 175 miljoen dollar hebben binnengeharkt met het illegaal kopiëren en distribuëren van muziek, films en ander auteursrechtelijk beschermd werk. De leiding van het bedrijf wordt verdacht van internetpiraterij, witwassen, auteursrechtenschending en het opzetten van een criminele organisatie.

Het bedrijf dat eigenaar is van de 1.100 servers waar Megaupload gebruik van maakte wil van de rechter weten wat er met die bestanden moet gebeuren. Megaupload betaalt logischerwijs de huur voor die servers niet meer, maar wil wel dat de hele mikmak bewaard wordt om eventueel als bewijs te dienen.

Onder de bestanden zijn ook privédata van gebruikers die Megaupload voor legitieme doeleinden hadden ingezet, bijvoorbeeld voor het delen van grote bestanden als zelf geproduceerde video’s en uitgebreide rapporten.

De rechter hoort de argumenten vandaag om 16.00 uur onze tijd.