Overleden asielzoeker Culemborg hoefde nog niet terug naar Burundi

De uitgewezen asielzoeker die maandag zelfmoord pleegde, deed dit niet een dag voor zijn uitzetting, zoals het AD gisteren meldde. Dat zegt minister Leers (Immigratie en Asiel, CDA). De man zou al enige tijd depressief zijn vanwege de op handen zijnde uitzetting naar Burundi. Zijn dochter (12) en zoon (14) zijn zolang in een pleeggezin geplaatst. De gemeente Culemborg, waar de asielzoeker woonde, bekijkt volgens een woordvoerder alle mogelijke manieren om de uitzetting van de kinderen te voorkomen. Hun moeder is eerder omgekomen bij oorlogsgeweld in Burundi. Daar zijn nog steeds spanningen tussen Hutu’s en Tutsi’s. In augustus vroeg de gemeente Culemborg minister Leers nog het gezin te laten blijven.

Volgens minster Leers zou de man niet deze week worden uitgezet, maar mocht hij in afwachting van een nog lopende bezwaarprocedure in Nederland blijven. Daarbij werd rekening gehouden met zijn psychische gesteldheid, aldus Leers. Novum