Opinie

Namens mijn moeder!

Youp

De man lijkt op een automonteur en is het ook. De vrouw lijkt op een bouwmarktmedewerkster en doet dat werk ook. Ze ontdekten elkaar op internet, spraken voor het eerst af bij een McDonald’s en daar klikte het onmiddellijk. Het setje kreeg twee kinderen. Vinexer dan vinex. Dit soort echtparen dromt in grote kudden door de Ikea en de C1000. Voor deze mensen wordt in duizenden stadions gevoetbald en maakt de familie De Mol televisieprogramma’s. Voor wie moeten de Toppers anders zingen? Daar is op zich niks mis mee. Maar misbruik ze niet. Bescherm ze een beetje tegen zichzelf. Buit ze niet uit voor de kijkcijfers.

Ik zeg dit omdat ik keek naar het programma Echt Scheiden dat afgelopen woensdag op RTL4 werd uitgezonden. Een programma waar veel over te doen is. Er zijn zelfs Kamervragen gesteld. Kamervragen in verband met kindermishandeling. Terecht.

Het programma gaat over een automonteur die op een automonteur lijkt en een bouwmarktmedewerkster die op een bouwmarktmedewerkster lijkt. Ze liggen in scheiding. Hij is verliefd geworden op een vrouw die nog meer op een bouwmarktmedewerkster lijkt dan zijn eigen bouwmarktmedewerkster. Het stel heeft twee kinderen. Hij wil weg, zij wil dat niet. De vrouw van een van de Toppers begeleidt namens RTL de scheiding. Ook een enge scheidingscoach en een derderangs psycholoog werken mee aan het programma.

Je vraagt je als kijker af of hier serieus over vergaderd is! En welke conclusie trokken de kijkcijfergladjakkers toen? Dat dit wel uitgezonden kon worden. Dat kan toch niet waar zijn? Het kan toch niet dat de baas van RTL dit op de buis wil hebben? Dit doe je mensen toch niet aan? Je weet toch hoeveel pijn een scheiding doet! Daar maak je toch geen amusement van? En waarom pak je dan je eigen scheiding niet? Met alle advocatengedoe erbij!

Nee, de baas van RTL pakt twee zwakbegaafde kijkers uit Brabant en laat die vrouw radeloos janken, snikken en snotteren tot ze een ons weegt. De man mag een beetje stoïcijns voor zich uit bazelen. De kinderen worden gruwelijk misbruikt.

Ik zat steeds te denken aan die RTL-baas die hier zijn fiat aan gegeven heeft. En aan de vrouw van René Froger die dit alles op een zogenaamd meelevende toon aan elkaar praat. Mag je die twee oppakken en een tijdje opsluiten wegens kindermishandeling? Ja, dat mag. Dat moet zelfs. We kunnen toch weer terug naar een basis van fatsoen! Dat we afspreken dat we dit niet meer doen. Dat we hier niet meer naar kijken. Dat we die zwakbegaafde zielen moeten beschermen tegen dit kijkcijferspul. Wettelijk.

Erland Galjaard is die baas van RTL. Volgens mij een man van vlees en bloed. Heeft zover ik weet zelf met het echtscheidingsbijltje gehakt. Is dus op de hoogte hoeveel pijn kinderen hebben bij het uit elkaar gaan van ouders. Dan ben je toch een gevoelloze hork als je zo’n programma op de buis flikkert? Natuurlijk moet je in een Porsche rijden. Uiteraard moet je veel geld verdienen. Ik begrijp dat je van de aandeelhouders je targets moet halen. Maar toch niet over de ruggen van verstandelijk zwakkeren en hun onschuldige kinderen? Kijkers kijken en kijkers kijken massaal, maar dat is toch geen reden om alles maar uit te zenden. Dit is toch kindermisbruik! Wat is er aan de hand? In ziekenhuizen worden mensen zonder toestemming door Erland gefilmd en voor scheidingen gebruikt hij verstandelijk gehandicapte ouders en hun kinderen! Maar die beschermden we toch? Dat is toch bij wet geregeld?

Maandagochtend vergaderen kijkcijfergladjakkers bij RTL. Ze zullen tevreden zijn en zich niks aantrekken van dit soort moraliserende stukjes. Maar ik spreek namens mijn moeder, die onderwijzeres van verstandelijk gehandicapten was. Met haar mantra ben ik opgegroeid. „Ze zijn zo geboren en kunnen zichzelf niet beschermen. Dat moeten wij doen!” Bij deze. Namens mijn moeder!