Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Ruimtevaart

Lancering Noord-Koreaanse raket mislukt, maar provoceert toch

De Noord-Koreaanse staatstelevisie brengt het nieuws van de mislukte lancering van de langeafstandsraket, gezien vanuit een hotel in Pyongyang.
De Noord-Koreaanse staatstelevisie brengt het nieuws van de mislukte lancering van de langeafstandsraket, gezien vanuit een hotel in Pyongyang. Foto AP / Ng Han Guan

Noord-Korea lanceerde vannacht de langeafstandsraket waar recent veel om te doen was, maar de missie mislukte. De raket stortte een paar minuten na de lancering al in de Gele Zee.

Daarmee kwam een maand van internationale spanning tot een voorlopige apotheose. Pyongyang schoof internationale druk van onder meer de Verenigde Staten en de Verenigde Naties - die in de plannen een provocatie zagen - opzij en zette de lancering toch door. Die zou in het teken staan van de honderdste geboortedag van Kim Il-sung, de stichter van de Democratische Volksrepubliek Korea.

Volgens Noord-Korea ging het om een testlancering. De raket zou een weersatelliet dragen die na meerdere testpogingen de ruimte in geschoten wordt. Andere landen vrezen dat het pogingen zijn een langeafstandsraket te ontwikkelen die als wapen kan worden gebruikt. De raket zou dan mogelijk een kernkop richting de VS kunnen schieten. Zelfs bondgenoot China had Noord-Korea afgeraden de lancering door te zetten.

Staatstelevisie geeft mislukking toe

De Koreaanse staatstelevisie bevestigde naderhand dat het mislukt was - dat is uniek, omdat het land niet snel tegenover 23 miljoen kijkers het eigen falen toegeeft. Van een soortgelijke mislukte raketlancering in 2009 werd toen volgehouden dat het een succes geweest was.

De VS reageerde op de lancering door te stellen dat het ondanks de gefaalde poging toch een provocatie is. “Noord-Korea bedreigt de regionale veiligheid en breekt internationale wetten”, zo luidde de verklaring. Ook andere landen veroordeelden de poging: volgens Rusland worden de afspraken van de resolutie van de VN-Veiligheidsraad ondermijnd.

Onlangs nog een nucleair akkoord met VS

Eind februari bereikte Noord-Korea en de Verenigde Staten een nucleair akkoord. Noord-Korea zou kernproeven, de verrijking van uranium en de lancering van langeafstandsraketten opschorten. Volgens Noord-Korea stond deze lancering los van de afspraken, omdat het om het ruimteprogramma gaat.