Hedwigepolder definitief deels onder water - ‘verwachte beslissing’

In het nieuwe plan van Bleker wordt een derde van de Hedwigepolder onder water gezet. Beeld Google Maps

Staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker (CDA) wil de Hedwigepolder voor een derde onder water zetten. Hij heeft vrijdagavond zijn definitieve plannen met de veelbesproken Zeeuwse polder bekendgemaakt.

Het te ontpolderen gebied is ongeveer honderd hectare groot, zo’n 150 voetbalvelden. Ook een aantal andere polders wordt onder water gezet, waardoor in totaal 295 hectare wordt ontpolderd. Voor de plannen is 190 miljoen euro begroot.

Beslissing Bleker ‘niet opmerkelijk’ en een compromis

Volgens milieuredacteur voor NRC Handelsblad Arjen Schreuder is de beslissing van Bleker niet opmerkelijk en een onvermijdelijk resultaat van onderhandelingen:

“Het is het onvermijdelijke resultaat van de onderhandelingen tussen Brussel en Nederland. Brussel vond de alternatieven onvoldoende, maar Nederland wilde de polder niet onder water zetten. Nu wordt de polder toch deels onder water gezet.”

De beslissing van Bleker is een compromis dat iedereen tevreden moet houden volgens Schreuder:

“Er is veel tegenstand want dit druist in tegen de belofte van het kabinet om de polder niet onder water te zetten. Het alternatieve vooruitzicht zou jarenlang procederen door Brussel zijn, dat de polder wel onder water wilde hebben. Ook Vlaanderen zou tegen gaan stribbelen, omdat het vertraging in het herstel van de natuur en een enorme kostenpost zou betekenen. Dit compromis houdt iedereen tevreden.”

Bleker is tevreden

Bleker zegt in het persbericht tevreden te zijn over de oplossing:

“Het is gelukt om tot een oplossing te komen. Tweederde van de Hedwigepolder met goede landbouwgrond blijft droog. Door dit besluit kunnen we meteen aan de slag en dat is beter voor de natuur en voor de verhoudingen met de Europese Commissie en met Vlaanderen.”

Bleker heeft het plan inmiddels naar de Europese Commissie gestuurd. Hij verwacht dat het voorstel alle bezwaren van de commissie wegneemt.

Ontpolderen of niet ontpolderen, dat is lange tijd de vraag geweest

Vanochtend kwam naar buiten dat Bleker de Zeeuwse Hedwigepolder voor ongeveer een derde onder water wil zetten, maar het besluit was nog niet definitief. Dit nieuwe Hedwigevoorstel komt na druk vanuit Brussel. Het onder water zetten van de Hedwigepolder, die precies op de grens tussen Nederland en Vlaanderen ligt, was een afspraak met Vlaanderen. De ontpoldering moet de natuur compenseren die verloren is gegaan bij de verdieping van de Westerschelde om de haven van Antwerpen beter toegankelijk te maken. Bleker dacht eerder aan afspraken met Vlaanderen te kunnen voldoen door andere polders onder water te zetten, maar Europa heeft Nederland meerdere malen laten weten dat de polder onder water moet worden gezet.