EU-rapporteur adviseert parlement tegen ACTA te stemmen

Protest tegen ACTA, maart 2012, Lyon, Frankrijk. Foto: AFP / Jean-Philippe Ksiazek

ACTA-rapporteur David Martin zal het parlement adviseren om tegen ACTA te stemmen. Dat heeft hij gisteren laten weten op een bijeenkomst van de Sociaaldemocratische fractie, waar gedebatteerd werd over ACTA. Op de conferentie waren naast Europarlementariërs ook betrokkenen aanwezig.

Volgens Martin zal ACTA het Europese recht niet veranderen, waardoor het niets anders zal opleveren dan internationale samenwerking. Ook maakt hij zich zorgen over het onderscheid dat ACTA maakt tussen commercieel en privé gebruik. De EU-rapporteur zei het als zijn taak te zien om een afweging te maken tussen de voor- en nadelen van het verdrag en een advies uit te brengen:

“De conferentie vandaag heeft mijn vermoedens bevestigd dat de nadelen van ACTA groter zijn dan de voordelen. De opbrengsten voor intellectuele eigendomsrechten wegen niet op tegen de potentiële bedreigingen voor burgerrechten en internetvrijheid. Als het Europees Parlement ACTA verwerpt, zal de Commissie andere wegen moeten vinden om Europese intellectuele eigendommen te beschermen op de wereldmarkt.”

ACTA, het Anti-Counterfeiting Trade Agreement, is een internationaal handelsverdrag dat auteursrechten op het internet wil beschermen. Tegenstanders vrezen dat het de internetvrijheid en het recht op privacy aantast. Door het verdrag zou het internet verder kunnen worden gecontroleerd en individuele internetters worden aangepakt. De onderhandelingen voor ACTA vonden grotendeels achter gesloten deuren plaats.

Nederland heeft het verdrag nog niet ondertekend. ACTA treedt past in werking als de EU het verdrag goedkeurt, en als alle leden van de Europese Unie het verdrag ondertekenen. De stemming vindt plaats in juni. David Martin zal zijn officiële voorstel 25 april presenteren. Het is nog onzeker hoe het Europese Parlement over ACTA zal stemmen.