‘Catshuis houdt vast aan nullijn ambtenaren’

Mogelijk worden vanavond wel al voorstellen naar het Centraal Planbureau gestuurd voor doorrekening.
Mogelijk worden vanavond wel al voorstellen naar het Centraal Planbureau gestuurd voor doorrekening. Foto NRC / Roel Rozenburg

De salarissen van ambtenaren, onderwijzers en verpleegkundigen en de uitkeringen worden voorlopig niet verhoogd. Volgens bronnen rond de onderhandelaars in het Catshuis zijn VVD, CDA en PVV het eens geworden over het vasthouden aan de nullijn, schrijft het Financieele Dagblad.

De Rijksvoorlichtingsdienst meldde gisteren dat de onderhandelaars op zijn vroegst over een week naar buiten komen met een akkoord. Mogelijk worden wel vanavond al voorstellen naar het Centraal Planbureau gestuurd voor doorrekening, meldden verschillende media. Grootste struikelblok zou nog de bezuiniging op de gezondheidszorg zijn.

Wilders: kan nog alle kanten op

Geert Wilders twitterde vanochtend dat de vele mediaberichten over een ‘Catshuis-bijna-akkoord’ allemaal prematuur zijn.

Twitter avatar geertwilderspvv Geert Wilders Mediaberichten Catshuis-bijna-akkoord allemaal prematuur. Kan nog alle kanten op gaan.

Vertegenwoordigers van de coalitiepartijen VVD en CDA en gedoogpartij PVV overleggen al weken over een aanvullend pakket van bezuinigingen van tussen de tien en zestien miljard euro. Daarmee moet het begrotingstekort weer onder de Europese norm van drie procent van het bruto binnenlands product uitkomen. Nu is het tekort 4,6 procent.

De afgelopen weken lekten al verschillende malen zaken uit over de onderhandelingen. Zo zou een verdubbeling van de bankentaks worden overwogen, en zou de hypotheekrenteaftrek niet meer gaan gelden voor aflossingsvrije hypotheken.