Bewust naar Auschwitz

De KNVB kwam met een persbericht: tijdens het EK-voetbal zullen de spelers van het Nederlands elftal een bezoek brengen aan Auschwitz, het voormalige concentratiekamp. Royston Drenthe wilde graag naar Japan, naar dat stadje waar ze die bom hebben gegooid Teammanager Hans Jorritsma deze week in Voetbal International: „De keuze om naar Auschwitz te gaan is

De KNVB kwam met een persbericht: tijdens het EK-voetbal zullen de spelers van het Nederlands elftal een bezoek brengen aan Auschwitz, het voormalige concentratiekamp.

Royston Drenthe wilde graag naar Japan, naar dat stadje waar ze die bom hebben gegooid

Teammanager Hans Jorritsma deze week in Voetbal International: „De keuze om naar Auschwitz te gaan is heel bewust gemaakt. Tijdens het WK in Zuid-Afrika hebben we voorafgaand aan de derde groepswedstrijd tegen Kameroen met een deel van de selectie een bezoek gebracht aan Robbeneiland. Dat bleek toen zeer waardevol.”

Jorritsma doelde op het groepsgevoel dat door de ervaring was gegroeid. Ik werkte tijdens dat WK voor Voetbal Magazine, een inmiddels verdwenen tijdschrift. De hoofdredacteur belde me daags na het bezoek van de selectie aan de cel van Nelson Mandela in euforische staat op. Ze hadden dankzij uitstekende contacten binnen de KNVB een foto van Arjen Robben op Robbeneiland, hoe grappig was dat? En hoe leuk zou het zijn als ik daar een stuk over zou schrijven. Hij gaf zelf het antwoord: heel erg leuk!

Hij sloot af met de zin waarmee hij ieder telefoongesprek met mij eindigde: „Ik zou zeggen: tikken met je kut!”

Ik was niet de enige met deze insteek, alleen jammer dat Arjen niet echt meewerkte. Hij had andere dingen aan zijn hoofd, een hamstringblessure – om maar eens iets noemen. Hij had het „wel speciaal” gevonden, een eiland dat ook Robben heette.

Andere spelers waren spraakzamer. Eljero Elia vond het „mooi om mee te maken”.

„We waren met iemand die daar zes jaar heeft gezeten en die vertelde dan verhalen. Dat ze daar ook voetbaltoernooitjes hebben gespeeld.”

Khalid Boulahrouz dook de diepte in en kwam met een stukje bezinning. „Als ik dan hoor dat ze in de gevangenis aten, niet omdat ze het lekker vonden, maar puur om te overleven, dan denk ik bij mezelf: ja jongens, waar zijn wij in Nederland mee bezig?”

Op de persconferentie werd gezegd dat oud-president Nelson Mandela binnen de selectie erg geliefd was en dat onder andere aanvoerder Giovanni van Bronckhorst had aangegeven dat hij hem graag een keer zou ontmoeten.

Bondscoach Bert van Marwijk noemde het bezoek „indrukwekkend” en een „groot succes”. Bijkomend voordeel was dat je er iets van op stak en dat een bezoek aan zo’n historische plek vaak jaren bleef hangen.

Dat klopt: kort na zijn transfer van Feyenoord naar Real Madrid sprak ik Royston Drenthe. Van al de wensen die hij in petto had voor zijn „leventje” waren er al veel vervuld, maar hij wilde graag ook nog een keertje naar Japan. „Naar dat stadje waar ze die bom hebben gegooid.”

De selectie van Feyenoord had namelijk tijdens een oefencampagne ooit het atoombommuseum in Nagasaki bezocht, hij had er veel over gehoord. Royston Drenthe zei dat er daar „een hele grote boem” was geweest om vervolgens in de volgende zin te schakelen naar zijn liefde voor Feyenoord en het legioen. „Niets is mooier dan een ontploffende Kuip.”